МВР индиректно призна, че полицаи са замесени в купуването на гласове

Премиерът реши униформените да се разместват, за да има демократични избори

МВР призна с половин уста, че е замесено в купуването на гласове, след като ръководството на силовото ведомство под егидата на служебния премиер Марин Райков измисли начин да реши проблема чрез ротация на полицаите.

Според Райков така "ще се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес".

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че решението кой къде да бъде местен ще се вземе от началниците на областните дирекции. Райков уточни, че парите за командировките на служителите ще бъдат осигурени от държавата. Но не представи разчети колко ще струва мероприятието и от кое перо ще бъдат отделени сумите.

"Служителите на МВР да направят всичко възможно, за да се справят най-накрая с грозното явление "купуване на гласове". Отправих апел много активно да се работи отсега за превенция, която е ключовата дума, за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим и ясен сигнал, че МВР ще следи за демократично и прозрачно провеждане на изборите", заяви Марин Райков.

Георгиев пък смята, че единствената цел е да се създаде спокойствие при гражданите, че униформени няма да имат възможност да въздействат на вота.

Бившият шеф на парламентарната вътрешна комисия Красимир Ципов побърза да тушира нещата. Той бе категоричен пред "Сега", че не става дума за признание за участието на полицаи в купуването на изборите.

"Това не се прави за първи път и трябва да бъде приветствано", коментира Ципов. Но призна, че "така ще се преодолеят местни зависимости". Според него подобна мярка е била прилагана и за вота през 2011 г. Ципов отхвърли предположението, че командировъчните са средство за повишаване на възнагражденията на полицаите за изборите.

"Командировъчните не са по 1000 лв., а по 20 лв. на ден, така че е трудно да се говори за повишение на заплатите", обясни той.

"Проблемът не е в отделните служители, проблемът е в поведението, което толерират, което внушават техните началници. Ако не се откажат от практиката, която създаде нагласи за политическа съпричастност на полицията, единствената опора остава активност на гражданите, на НПО в наблюдението на целия изборен процес", бе категоричен бившият вътрешен министър Михаил Миков.

БЕЗ ПРОМЕНИ

Въпреки многократните искания на опозицията ръководството на МВР да бъде променено, защото сегашното е известно с близостта си до ексминистъра Цветан Цветанов, премиерът даде да се разбере, че това няма да се случи. На практика Марин Райков застана на страната на Петя Първанова, която при почти всяка своя публична проява отбелязва, че няма да прави кадрови промени в ръководството на ведомството.

Премиерът коментира, че "не би препоръчал политическа чистка в МВР в деполитизираната система, в която сме".

"В процеса на подготовката на изборите е повече от ясно, че всякаква политическа намеса отвън и мотиви да се вземат главите на този и онзи не могат да бъдат приемани по друг начин, освен като опит за намеса в работата на тази система", заяви Райков.