Сбогом на плазмите, течният кристал победи

Най-доброто от печата

26-03-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Екраните и панелите от течен кристал са по-качествени и по-издръжливи от плазмените

Край на плазмените екрани и панели от догодина!

Японският електронен гигант "Панасоник" обяви, че планира да прекрати производството им, предаде РИА Новости.

Компанията ги произвежда в продължение на 15 години. Според експерти по този начин "Панасоник" признава поражението си в конкуренцията с фирмите, произвеждащи екрани от течен кристал. Безспорен пионер в това начинание са южнокорейците.

"Панасоник" се готви да свие производството на плазмените устройства в централния си завод в японския град Авагасаки от април 2014 г. Компанията вече е започнала да бракува производственото оборудване там.

Японският гигант пусна плазмените екрани през 1997 г. и с нововъведението предизвика огромен интерес на световния пазар. Тези екрани осигуряваха високо качество на изображението.

Това даваше възможност да се произвеждат екрани с огромни, невиждани дотогава размери. Те обаче постепенно загубиха конкурентното си преимущество, след като производителите на по-евтините екрани от течен кристал започнаха да ги правят също големи, като същевременно увеличиха качеството на изображението и разшириха ъгъла на обзора.

Разбира се, плазмата все още осигурява "по-красива" картина, отбелязва РИА Новости. Апаратите с такива екрани обаче потребяват по-голямо количество енергия. Те създават също така високоволтов статичен заряд и имат по-силно триене. Отгоре на всичко, те са по-дебели и по-тежки, а производството им е по-скъпо, отколкото екрани и телевизори с течен кристал.

Други две японски компании - "Хитачи" и безспорният лидер в тази област "Пайъниър", вече прекратиха производството на плазмените екрани. "Панасоник" обаче до последно отчаяно се бореше да намери ново приложение на плазмата. Компанията се опита да произвежда електронни черни дъски за училищата. Начинанието обаче претърпя пълен провал. Така по-нататъшното производство на плазмени панели бе сметнато за нецелесъобразно.

Заради нежеланието да влезе в крак с времето и реалностите "Панасоник" претърпя финансови загуби от около 7 милиарда долара за 2012 финансова година, която в Япония завършва на 31 март. Всъщност компанията приключва "на червено" четвърта година поред. По тези причини гигантът бе принуден да продаде две свои сгради в Токио и централата си в Ню Йорк.

В действителност плазмените екрани са създавали доста големи проблеми още от самото начало. При първите модели екраните изгаряха много бързо. Това се дължеше на факта, че фосфорът е много чувствителен. Препоръчваше се човек да бъде много внимателен в първите 100-200 часа на експлоатация на телевизора. Плазмата е неподходяща за малките екрани, тъй като е трудно да се намали размерът на плазма клетките.

Така и не стана възможно производството на плазмени екрани за компютри и лаптопи. Плазмената технология може да се прилага на дисплеи, по-големи от 37 инча (94 сантиметра).