Канцлерката доволна от спасителния план за Кипър

"Не искаме европейските данъкоплатци да бъдат задължени да помагат на банките"

Германският канцлер Ангела Меркел и министърът й на финансите изразиха задоволство от спасителния план за Кипър, договорен през нощта в Брюксел, като заявиха, че той предотвратява банкрута на страната и че е справедлив.

"Много съм доволна, че успяхме през миналата нощ да намерим решение за Кипър, т.е. да предотвратим банкрута на страната", заяви Меркел по време на визита в южната част на страната.

Думите й бяха повторени в комюнике, разпространено от канцлерството.

Меркел посочи, че резултатът от преговорите "изправя хората, допринесли за проблемите, пред техните отговорности" и допълни, че "така трябва да бъде".

"Смятам, че намерихме справедливо разпределение на бремето. Не искаме европейските данъкоплатци да бъдат задължени да помагат на банките, а банките сами да допринесат за своето спасяване", заяви германският канцлер.

В същото време финансовият министър Волфганг Шойбле определи плана като "справедлив за всички заинтересовани" и допълни, че той е "най-доброто възможно решение" за предотвратяване на фалита на островната държава.

Планът, договорен снощи, предвижда преструктуриране в дълбочина на кипърската банкова система със закриването на втората по големина банка в страната.