Мъжете също са виновни за безплодието

Цигарите, алкохолът и липсата на спорт оказват влияние

Митът, че мъжът не може да бъде виновен за безплодие отпада, обяви д-р Иван Лазаров – акушер-гинеколог в Първа АГ болница "Света София", като посочи, че половината проценти от мъжкия стерилитет се дължи на разширени вени на левия тестис, като този проблем може да се реши само с операция.

Отсъствитое на семепроводи и вродени аномалии, както и стеснението на пикочния канал са другите основни причина за мъжкия стерилитет.

"Други причини за импотентност при мъжете са цигарите, алкохолът и липсата на спорт", посочи още д-р Лазаров. Той обясни, че лечението на ерекцията се лекува с медикаменти.

Придобитите болести в жизнения път на човека – бъбречни заболявания, метаболитен синдром също влияят на продуктивността на сперматозоидите.

"За диагноза на стерилитета при мъжа се прави разширена спермограма, ехография на тестиси и простата, хормонални изследвания, генетични изследвания. При жената пък се правят хормонални изследвания, микробиологични изследвания, генетични изследвания, ехография на яйчници и матка", посочи специалистът.

Той обясни, че методите за лечение са няколко вида - консервативни методи – противовъзпалителни и хормонални; и оперативни методи – конвенционални хирургични техники и асистирани техники.

Над 6000 жени са преминали процедури по ин витро, благодарение на фонд "Ин витро", каза още д-р Иван Лазаров.

Директорът на Първа АГ болница "Света София" д-р Иван Костов допълни, че 2012 е годината с най-малко раждания от 20 години насам в България.

"Раждаемостта в страната върви надолу. Налице е отрицателен естествен прираст", категоричен бе той.