Младежката безработица у нас = 40%

В ЕС сме първенци по ръст на разходите за труд

Реалната безработица сред младите хора е над 40%, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Младежката безработица надхвърля 30% и заедно с обезкуражените лица този процент надхвърля 40, уточни той.

Той участва в конференция на тема "Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост", организирана от Центъра за икономическо развитие.

За БСК проблем номер едно продължава да бъде безработицата, тъй като тя надхвърля 18% сред всички лица в работоспособна възраст.

В ЕС сме първенци по ръст на единичните разходи за труд и по нарастване на реалния ефективен валутен курс и двата показателя дефинират загуба на конкурентоспособност, и сме на последно място по гъвкави форми на заетост, твърди Бранков.

Докато в ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 година е била 19,5 %, в България този процент е 2,4, наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България – 0,4%.

Стопанската камара не подкрепя идеята за въвеждането на секторни минимални работни заплати.

"Това означава да отворим комитет по труда с постоянно анализиране на много индикатори в рамките на отделни икономически дейности. Апелираме за повече прагматизъм и реализъм за това от какво имаме нужда в момента", коментира Димитър Бранков.