Костов със съмнения за манипулиране на изборите

С "Единство" вече говори за листите, чакат и трети партньор за коалиране

Продължава да има сериозно съмнение, че резултатите от изборите могат да бъдат манипулирани и те са свързани с отчета на вота в секциите и начина, по който ще се покаже публично как се брои, тоест софтуерът да бъде показан, настоя пред БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той поясни, че е хубаво да се вижда в интернет какъв протокол се внася. Според Костов, освен тревогите с броенето, има и други опасения - с купуването и контрола върху гласовете.

"Изборите се правят от около 70 000 души от представители, изпратени в изборните секции в РИК от парламентарно представените политически партии. Техни представители правят протоколите. Основната сила, която може да контролира да няма купени гласове са самите тези 70 000 души, които трябва да установят контакт с прокуратурата и МВР и да декларират, че няма да контролират вот", обясни Командира.

Той настоя за създаването на система на взаимен контрол на участниците и на щабовете по места. Според него тогава шансът да се обявят изборите за манипулирани е много по-малък.

Костов допълни, че с  "Единство" вече са говорили за листите и вероятно ще имат още един трети партньор в коалиция за изборите.

Според него истинската причина за бедността на българина е това, че данъчната тежест е неправилно разпределена върху данъкоплатците и това, което обещава БСП – да увеличи заплатите с 50% - не е решение.

"Другите неправилни обяснения които слушам е, че трябва да се извърши завой наляво, да се вземат кредити и да се оправят доходите. Това е опасна плоскост за българската икономика", смята лидерът на ДСБ.

Според Костов решението на въпроса с доходите е да се даде възможност за благотворителност в обществото, като правителството може да участва с данъка добавена стойност, който взема от даренията, този данък да участва като съфинансираща институция към дарението, което ще се извърши от НПО, примерно от БЧК.

"Това би било наистина много силен стимул и би решило много повече проблеми", убеден е той.