Предизборната кампания ще започне на 12 април

Кампанията ще продължи 30 дни

Предизборната кампания ще се открие на 12 април и ще приключи в 24,00 ч. на 10 май, реши късно снощи ЦИК.

Предизборната кампания се води задължително на български език. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични.

Кандидатските листи на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да имат застъпници, които ги подпомагат и представляват интересите им пред държавните органи, обществените организации и избирателните комисии.

Застъпник може да бъде лице, което е навършило 18 години, не е поставено под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. Една кандидатска листа може да бъде представлявана от един застъпник в една избирателна секция в изборния ден, като общият брой на застъпниците на всяка кандидатска листа на партия, коалиция от партии и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район.

Застъпниците се регистрират в съответната РИК до 11 май по предложение по образец (Приложение № 40 от изборните книжа), подписано от представляващия партията или представляващите коалицията от партии лица или от изрично упълномощени от тях лица. Застъпниците не могат да бъдат придружители при гласуване на избирател с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, допълват още от ЦИК.

Кампанията ще продължи 30 дни.