Кокошки овулаторки вършели работата на Брендо

Мулетата получавали между 200 и 400 евро

Българки, наричани "кокошки овулаторки", пренасяли яйца с наркотици във вагините си като част от схемата на търговеца на кокаин Евелин Банев – Брендо.

"Мулетата" получавали между 200 и 400 евро. Пътят на кокаина бил от Южна Америка до Испания, минавал през Хърватия и Гърция, за да пристигне в Италия. След това тръгвал по клубовете, по уличните ъгли и в салоните.

Контролът над Балканския път на дрогата осъществявал Брендо. Той управлявал всички фази на трафика на наркотици – от финансирането, през вноса на кока, транспорт в Италия, Испания, Холандия и Германия.

Операцията "Кокаинови крале", която проведе полицията, е разкрила специална група на престъпно сдружаване между българската мафия и калабрийските кланове. Всичко това доведе до арестуването на тридесет души в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия. Става въпрос за истински мултинационален трафик на наркотици, при който тонове кокаин са превозени до Европа през Атлантическия океан от "кораби майки", идващи от Латинска Америка.

Българинът Радослав Атанасов ръководел бизнеса на Брендо у нас и приемал заповеди само от него. И докато полицията в България издирва Атанасов в Холандия, той бил Италия, където е посрещал "овулаторките".

Една от тях бе арестуваната медицинска сестра от университетска болница в София Елена Станчева, която е заловена на летище "Малгин". Тя разказва пред следователите: "Когато бях арестувана, носех 40 капсули с кокаин - по-малко от килограм. С организираната група работя от една година. Напуснах работа и дойдох в Милано, където имах запазен хотел. На следващия ден излетях за Венецуела - Каракас, където на летището ме посрещна човек на Радослав Атанасов.

Там "натоварих" дрогата. Първо изпих препарат против повръщане и против диария, а после със специални инструменти натъпкаха в стомаха ми 40 капсули и не си спомням колко във вагината ми. Там имаше момиче, което пое 100 капсули с кокаин."