Настоящият папа се видя с бившият папа

Двамата имаха обяд в резиденция в Кастел Гандолфо

Папа Франциск посети днес своя предшественик Бенедикт Шестнайсети във временната му резиденция в Кастел Гандолфо, югоизточно от Рим, предаде ДПА.

Новоизбраният глава на Римокатолическата църква отлетя с хеликоптер от Ватикана до Кастел Гандолфо за беседа в библиотеката и съвместен обяд с предишния понтифекс.

Когато бившият и настоящият папа се оттеглили за молитва в параклиса, говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от АП, заяви, че Бенедикт предложил на Франциск да използва традиционна за всеки папа възглавница за коленичене, но Франциск отказал, за да може двамата да коленичат заедно на една и съща пейка, казвайки: "Ние сме братя".

Срещата продължи около 45 минути и бе описана от Ломбарди като "момент на дълбоко и проникновено общуване".

Пред резиденцията площадът беше препълнен доброжелатели, които се надяваха да станат свидетели на историческия миг - двама папи, които разчупват заедно комат хляб и вероятно дискутират бъдещето на католическата църква. Те викаха: "Франческо, Франческо", пише АП.

Германецът Йозеф Ратцингер, който се оттегли от Светия престол на 28 февруари, се настани временно в лятната папска резиденция, преди да се оттегли за уединение и молитва във
ватиканския манастир.