Пътят е програмно правителство, твърди Станишев

Нямало чистка в БСП, а оздравителни промени за Столетницата

България се нуждае от правителство на националната отговорност, ясно програмно правителство с широк диалог с обществото. Трябва да се промени моделът, защото се създаде политически и икономически монопол, какъвто не е имало никога, въпреки грешките на всяко едно от управленията.

Това заяви по Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев.

"По някакъв начин всеки нещо обещава. Убеден съм, че няма месия, не може да има месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми", каза Станишев.

"Нашите обещания са много премислени, защото си даваме сметка какво е наследството на г-н Борисов, добави той и поясни, че "символ на отишлото си управление ще останат хората-факли".

"Имаме ясен план за действие и за първите 100 дни, за първата година и за целия мандат. В този парламент се приеха близо 70 лобистки закона – в кой мандат е имало подобна тенденция? Създаваха се изкуствени правила, които унищожаваха конкуренцията и смазаха дребния и средния бизнес", каза Станишев и бе категоричен, че "една от първите мерки е за спиране на натиска върху тях, който сега е системно насочен и дирижиран."

В БСП не върви чистка, а процес на обновяване, подчерта той.

"В последните два дни се срещнах с всички областни ръководства в партията и като цяло отношението към нашите членове е много взискателно. До два-три дни ще бъдат обявени нашите листи, в които ще има сериозно гражданско участие. Хората желаят сериозна промяна и всяка една партия, ако иска да оцелее, трябва да покаже такава тенденция. Това е оздравително за БСП", настоя лидерът на партията.

Далеч съм от мисълта, че управлението, което ръководих, беше съвършено, каза още той.

"За първи път от 1997 г. едно правителство беше изгонено от протести. Чудя се на наглостта им те да кажат – "дайте ни още един мандат." Знам в какво състояние съм оставил държавата. Имаше подредени финанси, голям резерв и по време на криза работеше", каза лидерът на социалистите.