Мъката на Мая: Безработна съм от 19 г., искам евтаназия!

Отказва да се пенсионира като луда и да взима инвалидна пенсия, както я съветват "доброжелатели"

Едва изкарах зимата. Стоях на тъмно, нямах обувки и увивах краката си в найлони. Не искам инвалидна пенсия, искам да работя! Ако не - по-хуманно е да умра.

Това казва пред "24 часа" Мая Папазова от Ловеч, която се изхранва от контейнерите за смет.

"Вярно е, че имам нужда от пари. Но и на смъртния си одър ще твърдя, че има неща, по-големи от парите - любовта към света и духовното щастие. А какво става - все повече смачкани хора срещам - те стават убийци и самоубийци, жалки еснафски душици, родоотстъпници и предатели. Има и свестни, но те са глас в пустиня", твърди тя.

Мая не разговаря с никого, отминава с достойнство и се насочва към контейнерите за смет - единствения източник на храна. Ако милостив човек предложи пари или купи закуска, трябва да употреби доста усилия, за да я убеди да ги приеме.

От 19 г. не може да си намери работа. Отказва да се пенсионира като луда и да взима инвалидна пенсия, както я съветват "доброжелатели".

Лежала е в болница с диагнози реактивна депресия и параноидна шизофрения.

"Ние сме от категорията отхвърлени хора, а доста притежават висок интелект и ерудиция, мечти и любознателност. Но не можем да се адаптираме към социалната среда", казва Мая. Самата тя пише стихове. Жената на видима възраст около 50 години е завършила семестриално за зооинженер.

"Мислех, че като съм с висше образование, няма да ме унижават, но не", казва тя и допълва, че преди години е била изнасилена брутално.