Пловдивската Алма матер най-добра по европейски теми (СНИМКИ)

Региони

22-03-2013, 17:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Студенти от четири университета мериха знания в състезание за реформите в ЕС

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ (ПУ) пребори конкуренцията в регионално студентско състезание, организирано от Бюрото на Европейския парламент в България по темите за гражданските права и реформите в Европейския съюз. Зорница Тодорова, Елена Вълчева, Танита Митева, Симеон Стаменов и Златин Митков от специалностите Международни икономически отношения и Политология грабнаха първа награда – посещение на Европейския парламент в Брюксел през есента. Те се откроиха с подготовката си по темата за безработицата в ЕС и програмите за обучение и стаж в Европейския парламент, които отварят вратите на младите в кариерното развитие.

Поощрителна награда спечели гостуващият университет от Бургас „Проф. д-р Асен Златаров“.

Бургазлии ще посетят събитие на Информационното бюро на ЕП в София на разноски на бюрото. Другите 2 отбора от Аграрния университет в Пловдив и Колежа по икономика и администрация си тръгнаха с грамоти за участие, с опита от дебат по горещи европейски теми и нови познаства. „Другият път ще сме много по-подготвени, ще следим по-отблизо промените в европейското законодателство и най-актуалните проблеми в ЕС. И направо ще разбием ПУ“, заканиха се младежите от Аграрния университет. Другите дискутирани теми, по които младежите „кръстосаха шпаги“ бяха Шенген, правата на европейските граждани, как се избират евродепутатите, промяната на законодателството, правата на потребителите.

Студентите са единодушни в едно – програмите за обучение в родните университети са прекалено теоретично насочени. „Висшите училища не разполагат със статистика колко и от какви кадри се нуждаят българските фирми. Има огромна пропаст между университетите и бизнеса. Почти не се предлагат стажове в нашите компании“, каза Зорница Тодорова от ПУ. Тя вече се е възползвала от шанса си да учи по програмата за обмен на студенти на ЕС „Еразъм“ и е убедена, че наученото в чуждите университети е неприложимо в нашата академична среда. „Най-малкото – не се признават изпитите“, добави тя. Зорница разказа за Plovdivutre.bg, че освен в европейски университет е прекарала и една година във висше училище в САЩ, за да придобие опит и зад Океана. „Безценно е наученото в чуждите университети“, категорична е тя.

Задължителното познаване на правата на гражданите, начина на функциониране и промяната на европейското законодателство е другата теза, за която студентите постигнаха консенсус. Те благодариха на организаторите от Информационното бюро на ЕП в България за предоставения шанс да участват в състезанието и си обещаха, че при следваща възможност ще бъдат още по-активни и знаещи.