Вятърът фучи без милост, хората звънят на 112

Само до 15 часа са получени над 110 сигнала за произшествия

Над 110 сигнала за произшествия, причинени от силните ветрове, са получени на тел. 112 до 15.00 часа днес в цяла България.

На всички посочени адреси са изпратени дежурни пожарни и спасителни екипи.

При инцидентите няма пострадали граждани. Основната част от аварийните дейности са свързани с отстраняване на паднали дървета, керемиди, комини и мазилки.

Най-много са сигналите на територията на област Пловдив – 24. В столицата пожарникарите са реагирали на 15 произшествия, а колегите им от Хасково на 13. И към момента огнеборци и спасители участват в 20 аварийно-спасителни дейности.

Няма данни за опасни повишения на нивата на реките и язовирите. По поречието на река Дунав се наблюдава покачване на водните нива при Ново село (+22 см), Видин (+10 см) и Силистра (+9 см), но те остават под критичната точка.

Специалистите съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито. Когато сте навън трябва да внимавате за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, за временно укритие можете да използвате обществените сгради и подлези. Когато сте на път и не можете да намерите бързо подслон, е добре да спрете автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси.