Връщат стария метод за финансиране на болниците

Другата посока ще бъде интензивното лечение, сега поето от НЗОК

Министърът на здравеопазването ще направи предложение пред Националната здравноосигурителна каса за връщане на миналогодишната методика за финансирането на болниците.

Това съобщи самият проф. Николай Петров като уточни, че ако не може цялостно, то тя би могла да бъде върната поне частично, в рамките на бюджета на касата за тази година.

Това бяха и част от исканията на лекарското съсловие, заради които преди по-малко от месец излезе на улицата. Петров обаче допълни, че каквото и да прави, по никакъв начин няма да рискува да срине бюджета на касата.

Той ще постави и въпроса дали резервът на касата може да бъде отворен на среща между ръководствата на здравното ведомство и касата, която ще се проведе в понеделник.

Целта е това да се случи ако е необходимо, без да се поставят излишни рискове, допълни Петров.

Другата посока ще бъде т.нар. интензивно лечение, което беше изведено от ангажиментите на Министерството на здравеопазването. От тази година е ангажимент на НЗОК.

От понеделник стартира работна група от професионалисти, от които ще се иска изчисляване на проблемите в наредба 40, където е публикувана методиката за провеждане на интензивното лечение в новите условия.

"Стремежът ще бъде на база реална оценка да се върнем към заплащането от миналата година, което беше 500 лева на ден. Но ако сумите се окажат прекалено големи, не съм убеден, че можем да възстановим тази цена", обясни проф. Петров.

Според Лидия Нейчева, заместник-министър на здравеопазването с ресор "лекарствена политика", за два месеца не могат да се направят кардинални промени, но може да се допринесе за туширане на напрежението.

"Ще се опитаме и ще направим и невъзможното да осигурим достъпа на всички пациенти до адекватна лекарствена помощ", акцентира тя.

Нейчева допълни, че вече е започната процедура по набавянето на липсващо лекарство за химиотерапия. Първият спешен внос ще бъде осъществен, категоричен бе заместник-министърът.