12 часа заложник, цял живот жертва

4 от 6-те жени, заложници в банката в Сливен през 2011, разказаха за преживения ужас

Две години след заложническата криза в Сливен, 4 от 6-те жени, които Стефан Стефанов държа под прицел за 12 часа, проговориха.

Похитителят влиза и стреля по охранителя на банката. Радина и Ивелина успяват да се скрият от него. Така само чуват десетките гърмежи, преди часове по-късно да излязат от укритието си.

"Мислехме, че ще ни избие всички", споделиха те пред bTV.

Заложниците не са и подозирали, че ще станат толкова близки, свързани от зловещите обстоятелства в съдбите им. Но след като на 23 март 2011 година в офиса им влиза Стефанов, който стреля и иска пари, животът им повече никога няма да е същият. Те прекарват дълги часове като заложници в банковия клон.

"Видях един човек с маска, който влезе със замах и извика нещо, което не можах да разбера. И в момента, в който извика, застреля колегата", спомня си Радина.

"Когато той поиска да влезе в касата, беше само с колежката Ваня и беше опрял пистолет в главата й, искаше да отключа касата. Когато видях опрян пистолет в главата на колежката, си помислих, че, ако сега не отворя и я убие пред очите ми, никога няма да си го простя. Отворих вратата, за да влезе, да я пусне и да вземе парите", разказва и друга от заложничките - Светла.

"Не се страхувах за живота си, за мен проблем беше, че детето ми ще остане без майка. През цялото време само за това съм си мислила. За нищо друго", казва още за най-тежките моменти по време на престоя в банката Радина.

След месец делото за заложническата криза започва отначало в сливенския съд. Оказва се, че според прокуратурата вторият охранител и шефката на клона, която по време на похищението е скрита под бюрото си, не са жертви на престъплението. Единият, защото бил под прицел за кратко, а жената не била жертва, защото похитителят не я бил видял.

"И пет минути да си против волята си, си заложник. Една от нас е с много тежки увреждания, много сериозни. Нека се види това, че 12-те часа престой оказват отражение за цял един живот", сподели Ивелина.