Турция срещу осиновяванията от хомо двойки

Анкара стартира кампания за връщането на деца, живеещи в Европа, които са били осиновени от чужденци

По време на визита в Холандия турският премиер Реджеп Тайип Ердоган критикува синовяването на турски деца от хомосексуални двойки, съобщи електронното издание "Хюриет дейли нюз".

Хомосексуалността, която се определя с етикета "сексуален избор", противоречи на културата на исляма, заяви Ердоган по време на посещението си.

Изявлението на премиера е свързано със случая на деветгодишния Юнус, който бил осиновен като бебе от двойка лесбийки в Холандия.

"Ние трябва да предадем Юнус в сигурни ръце. Ако кажем, че "едно шестмесечно бебе не може да вземе такова решение, затова съдиите са тези, които решават", това може да ни доведе до
голяма грешка", заяви Ердоган на съвместна пресконференция с холандския си колега Марк Рюте.

Деветгодишното турско момченце Юнус, който е холандски гражданин, бил осиновен от живееща в Хага двойка, когато бил бебе, но биологичната му майка заяви пред холандска телевизия, че иска да си го върне.

Ердоган призова също неправителствените организации да се намесят за решаването на проблема.

От своя страна Рюте заяви, че този въпрос е вътрешен проблем на Холандия и че е против това той да се обсъжда на министерско ниво.

Турция започна кампания за връщането на деца на турски имигрантски семейства, живеещи в Европа, които са били осиновени от чужденци. Анкара заяви, че е по-добре те да бъдат настанени в семейства, в които културната им идентичност може да бъде съхранена.