Агент на Хизбула е обвинен в тероризъм

Политическата групировка отрича мъжът да е неин член

Съдът в Kипър признa за виновен мъж, самообявил се за член на ливанската шиитска групировка Хизбула, за подготвянето на терористични атаки срещу израелски интереси по Средиземноморието.

Хосам Талеб Яакуб, на 24 години, който има двойно ливанско и шведско гражданство, беше арестуван на летището в Лимасол през юли миналата година. Срещу мъжът са били повдигнати общо осем обвинения и е признат за виновен по пет от тях, включително членство в престъпна организация, съучастие в криминален акт и пране на пари.

По време на процеса обвиняемият отричаше да е подготвял терористичен акт, но призна, че от четири години е член на Хизбула и е бил изпратен в Кипър с указания да наблюдава хотели и други обекти, посещавани от израелски туристи. Хизбула обаче отрече той да е неин член.

Хосам Яакуб е получавал заповедите си от агент на ливанската групировка с кодовото име "Айман", който го е насочил към туристически обекти в Лимасол и курорта Агия Напа. Яакуб обаче не може да идентифицира напълно мъжът, защото той винаги е криел лицето си.

По време на съдебното заседание той не е могъл да даде адекватен отговор за съдържанието на червено тефтерче открито в него, което е съдържало регистрационните номера на автобуси с израелски туристи.

Окончателната присъда ще бъде произнесена от съда в Лимасол на 28 март. Тя би могла да увеличи натиска върху Европейския съюз да обяви ливанската група за терористична организация.