Християни, мюсюлмани – тук сме българи!

Радикализация на верска основа няма да позволим, зарече се премиерът след среща с главния мюфтия

Служебният премиер Марин Райков се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на разговорите Райков е акцентирал върху ценностите на толерантност и уважението към различността, тъй като ислямската общност в България е съставена както от наши съграждани с турски произход, така и от българи и роми с мюсюлманско вероизповедание.

"В период на социални изпитания е от изключително значение да се избягва всяка манипулация на основата на верска принадлежност, тъй като тя може да доведе до радикализацията на определени групи", отбеляза министър-председателят.

"Подобна радикализация българската държава няма да позволи", категоричен бе той.

Премиерът подчерта още, че мюсюлманите в България са неделима част от българската нация, независимо от техните етнически или други специфики.

"Ние бихме искали те да са сигурни, че никой няма да допусне раните от миналото да бъдат експлоатирани", заявил Райков.

По думите му никой не трябва да плаши хората, защото това, което е допуснато като грешки преди години, не е възможно да бъде повторено и всякакви манипулации на тази основа са неоснователни.

"Българският ислям е напълно чужд на радикални внушения отвън. Като част от българската нация, и мюсюлманите търпят същите проблеми като останалите българи и няма да позволят да бъдат противопоставяни на тях", каза на свой ред главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той увери премиера, че посланията на Главното мюфтийство са свързани с мир, спокойствие, толерантност и уважение.