Абас плаши Обама: Няма мир с Израел, ако заселничеството продължи

Свят

21-03-2013, 17:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът на САЩ също осъди заселването в Западния бряг

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви на американския си колега Барак Обама, че преговори с Израел няма да се провеждат, докато еврейската държава не спре заселническата дейност в Западния бряг и източен Йерусалим.

"Възобновяване на преговорите на този етап е невъзможно без замразяване на израелското заселническо дело", обяви политическият съветник Нимр Хамад, цитирайки изявление на Абас.

"По време на срещата си с Обама той бе категоричен, че строителството на заселнически жилища е препятствие по пътя към мира и възобновяване на преговорите, и че не е възможно това да се случи без замразяване на въпросната дейност", посочи Хамад.

Междувременно американският държавен глава осъди заселническото дело и го определи като непродуктивно.

"Не считаме продължаващата дейност за конструктивна и уместна. Не смятаме, че е нещо, което може да даде тласък на каузата за мир", обяви той на съвместна пресконференция с палестинския си колега.

Въпреки това Обама не пожела да отговори на зададения му въпрос дали ще настоява за замразяване на спорното строителство.

Обама осъди още ракетния обстрел от Газа над южен Израел, като изтъкна, че ръководството на ХАМАС е имало възможността да го спре.

"Осъждаме тези нарушения на това важно примирие, което защитава както израелците, така и палестинците. Нарушение, което ХАМАС бе отговорен да предотврати", заяви най-влиятелната личност в света по повод осемдневните ноемврийски кръвопролития.