Еднократни помощи за пенсионерите? Забравете!

Социалната Деяна Костадинова набляга първо на справянето с безработицата

В първия социален пакет на служебния кабинет са включени мерки за безработните, лишените от енергийни помощи и децата с увреждания. Еднократни помощи за пенсионерите не се предвиждат.

Това подчерта пред bTV министърът по социалните въпроси и вицепремиер в служебното правителство Деяна Костадинова.

Тя обаче не потвърди, но и не отхвърли възможността за великденски надбавки за възрастните.

"Разполагаме с кратко време и ограничен финансов ресурс," подчерта многократно служебната вицепремиерка.

Що се отнася до идеята държавата да вземе заем, за да увеличи пенсиите и доходите, Костадинова каза, че това би било толкова рисков ход, че дори не се обсъжда.

По пакета със социални мерки Деяна Костадинова наблегна първо на справянето с безработицата най-вече чрез временна заетост.

Другата целева група са хората, които не са успели да получат енергийни помощи през последния отоплителен сезон заради надхвърляне на прага за максимален доход с един или два лева, затова кабинетът обмисля въвеждането на граница в рамките на 10 лв.

По думите й, хората от тази група са 36 000, между които трябва да се разпредели наличния ресурс, чиито размер ще стане ясен следващата седмица.

Костадинова посочи и дългосрочна мярка за подкрепа на децата с увреждания - увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до социални помощи.

"Ще стане с подзаконов нормативен акт, т.е. в правомощията на служебното правителство е", увери тя.

Деяна Костадинова посочи, че между самотните майки и майките на деца с увреждания има големи разлики, затова първите могат да се възползват от мерки за заетост, но не и от предлаганите помощи в този социален пакет.

Тя коментира и закриването на институции за деца, лишени от родителски грижи, което нарече "една от най-благородните реформи".

Вицепремиерът по социалните въпроси изтъкна, че реформата трябва да се случи в следващите 15 години, а не до 2015 г.

В личен план Деяна Костадинова призна, че никога не е мечтала да стане министър и вицепремиер. Тя е развивала кариерата си в държавната администрация и е била поканена за поста си заради експертния си потенциал.

"Има моменти, в които човек трябва да поеме отговорност, понякога не е въпрос на желание", каза в заключение тя.  Костадинова категорично заяви, че не е част от никой финансов кръг.