10 млн. лева за месечно отчитане на парното?

70% от софиянци искат месечен отчет на топлото

"Въвеждането на ежемесечно отчитане може да стане с уреди с дистанционно отчитане или със самоотчет", каза за БНТ правният съветник в Асоциация "Активни потребители" Елена Гоцева. Това обаче ще струва 10 млн. лева.

 

Малка е възможността да се намали цената на топлоенергия в София, каза още тя и според думите й законът е такъв, че много трудно могат да бъдат санкционирани крадците на топлоенергия, затова и няма известен случай на осъден за кражба на топло.

 

Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски е възможно да бъде въведено ежемесечното отчитане. Той обясни, че в някои градове на страната то вече действа.

 

"С навлизането на уредите за дистанционно отчитане това може да стане и в София. Ще има едно контролно посещение в годината от дружество по избор на собствениците на сградата, което ще проверява самоотчета", каза Терзийски.

 

Sofiautre.bg напомня, че повече от 70% от абонатите на столичното парно поискаха месечно отчитане на топломерите. Причината са високите сметки за парно и неразбирането на получаваните сметки от топлинните счетоводители.