Без салам и кайма в детските ясли

Общество

21-03-2013, 07:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аут от менюто са и подсладените млека

Саламът и каймата изчезват от менюто на децата в яслите, като те ще се хранят само с чисто месо, без никакви тлъстини. Пилешкото месо пък трябва да бъде приготвяно без кожа, а рибата да се консумира само на филе. Това са само част от изискванията към кухните, които приготвят храната на малчуганите.

Те за записани в обнародваната в „Държавен вестник“ наредба на здравното министерство за храненето на децата от 0 до 3 години.

Според наредбата децата трябва да ядат месо най-малко три пъти в седмицата, както и да наблягат на зърнени храни и сухари. Рибата трябва да се консумира поне веднъж седмично, като морските дарове като скариди и миди са забранени, допълва Монитор.

Млечните продукти трябва да са от крава и без сол. От менюто са изключени и подсладените млека. Децата могат да пият само вода, чай без кофеин, прясно приготвени сокове и боза.

Дневната дажба от калории на 3-годишните е от 1170 ккал на ден. Децата от 6 месеца до 1 година пък трябва да приемат около 720 ккал, а от 0 до 6 месеца – 570 ккал.