КЗК не установявала монополите, само ги наказвала

Комисията няма право да прилага правилата на конкуренцията по отношение на фирмите, без да има злоупотреба

Във връзка с призивите на премиера Марин Райков към Комисията за защита на конкуренцията "да се самосезира и да даде отговори – кои са монополистите, какви картелни споразумения се взимат", от КЗК решиха да изяснят правомощията си на служебния премиер, а и на обществеността.

 

"За монополно се смята положението на предприятие, което има право да извършва определен вид стопанска дейност. Монополното положение се предоставя само от Народното събрание със закон. За господстващо се смята положението на предприятие, което пречи на конкуренцията с пазарния си дял, ресурси, достъп до пазара и отношения с други предприятия.

 

Нито Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията.

 

Аналогично на Европейската комисия, КЗК няма право да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба. Също така и двете комисии – ЕК и КЗК - нямат право да установяват "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", освен при нарушение.

 

КЗК просто установява извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията или Договора за функционирането на ЕС и налага санкции, пишат от комисията.

 

От началото на 2012 г. до сега  КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста и е наложила имуществени санкции в общ размер на 20 745 418 лв, допълват от там.