Резервът е 4 млрд., не спекулирайте, настоя Райков

Премиерът обеща помощ за безработните, децата с увреждания и лицата, на които е отказана целева помощ за отопление

Цената на държавните облигации се качва, рисковата премия, цифрите са красноречиви, първият видим резултат от нашата дейност е това, че успяваме да внушим на нашите партньори на пазарите, че няма никакъв шанс това правителство да пристъпи към авантюристични стъпки, към популистки стъпки. Това заяви служебният премиер Марин Райков след края на първото заседание на служебния кабинет.

Направен е анализ на резервите, които биха могли да се появят в бюджета, който наследяваме. На този етап се очертава хипотетична възможност да има минимален резерв.

"Към 18 март 2013 г. фискалният резерв е в размер на 4 милиарда лева и превишава депозита на Сребърния фонд от 2 милиарда лева. Няма никакво основание - да се спекулира със състоянието на фискалния резерв.

Според него фискалният резерв ще надмине минималните нива, защото се очаква до 20 април над 1,2 млрд. лева да бъдат възстановени от Европейската комисия, около 400 милиона лева по оперативните програми, около 850 милиона лева единни плащания на площи за земеделските производители.

"Ние ще бъдем насочени към три целеви групи от населението - безработните, децата с увреждания и лицата, на които е отказана целева помощ за отопление, тъй като доходите им надхвърлят с малко, до 10 лева е прага за получаване на тази помощ", обясни служебният премиер.

Проучване на ситуацията по цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката също е била предприета, като проблемите, според Райков, идват от това, че България не е изпълнила редица ангажименти по отношение на решения на ЕС.

"Срещу България има наказателна процедура за това, че не са въведени в действия съответствия от мерки в третия енергиен пакет. Либерализацията на енергийния пазар несъмнено дава голяма част от отговорите, които гражданите търсят, включително и равния достъп до различни доставчици", каза още той.