Пекин се натиска да помирява Пхенян и Сеул

Отношенията между Севера и Юга са важни за ситуацията на полуострова, смята президентът на Китай Си Цзинпин

Пекин е готов да помогне за постигане на помирение между Пхенян и Сеул. Това заяви новият китайски президент Си Цзинпин на своя южнокорейски колега.

Китай освен съюзник е и голям търговски партньор на изолирания комунистически режим, който управлява КНДР, коментира АФП.

"Хората живеещи от двете страни на границата са сънародници. Отношенията между Севера и Юга са важни за ситуацията на полуострова", заяви Си по време на свой телефонен разговор с Пак Гън-хе.

Напрежението на Корейския полуостров, който е разделен в резултат на Корейската война от 1950-1953, се увеличи многократно, след като властите в Пхенян извършиха трети ядрен опит през февруари.

Той беше предшестван от изстрелването на балистична ракета с голям обсег през декември.

Bulgariautre.bg напомня, че по-рано този месец Северна Корея обяви разтрогване на споразуменията за ненападение с Южна Корея и че прекъсва пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни. Това стана няколко часа след като Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу Пхенян.

Основният пакт за ненападение бе подписан през 1991 г. Той задължаваше двете страни да уреждат споровете си по мирен път и да избягват военни конфронтации.

Пекин винаги е призовавал за спокойствие и сдържаност и за насърчаване на диалога, но по-рано този месец гласува в полза на резолюция на ООН, която втвърди санкциите срещу Пхенян.