Другарски огън в БСП. Руменовците треперят!

Сергей заръчва в програмните си документи по 3 деца в семейство

Другарски огън запали БСП. Щабът ни не работи, няма заседания на бюрото, може да загубим вота, изригна срещу партийните си шефове Румен Петков. Той бил притеснен, че решенията се вземат еднолично от Сергей Станишев.

"Нека всеки се занимава с това, което му е работата", контрира соцлидерът. Петков е изнервен, защото той и другата знакова фигура в БСП - Румен Овчаров, може да останат извън червените листи, довериха за "Стандарт" от "Позитано" 20.

БСП да се яви на вота без старите лица е генералната повеля на Станишев към своите. Очаква се от списъците да отпаднат още Емилия Масларова, Евгений Желев и Асен Гагаузов. От понеделник Станишев провежда срещи на 4 очи с потенциалните водачи на листи. 
Той щял да убеждава Руменовците сами да се откажат от новия парламент, твърдят запознати. Структурите на Петков и Овчаров обаче твърдо стоели зад фаворитите си.

Всяко българско семейство с по три деца. Партиите и организации да подпишат обществен договор за спешни мерки срещу демографската криза. Това предвижда програмата, с която БСП ще се яви пред избирателите на 12 май.

"Предлагаме кауза, която да обедини България, заяви соцлидерът Сергей Станишев и заедно със социалния експерт Драгомир Стойнев представи част от социалните ангажименти, които БСП ще въведе при успех на вота.

Социалистите предлагат дългосрочни стимули за 5-членните семейства или родителите с три деца. Увеличаване на детските и обвързването им с възрастта на детето, отпадане на подоходния критерий за детски, както и увеличение на майчинските са част от спешните мерки, записани в управленската програма на червените. Соцлидерът отсече, че светкавично ще бъде въведено отново и "швейцарското правило" за пенсиите. А Стойнев допълни, че БСП ще настоява за замразяване на годините за стаж и възраст за пенсиониране.

"Стъпка по стъпка ще подобрим живота на хората", зарече се той. И допълни, че в България пенсионерите умират най-рано в сравнение с останалите европейски държави. Най-тежките мерки за пенсиониране в момента са у нас, изтъкна Стойнев. И коментира, че социалистите ще искат редовното обучение в университетите да се смята за стаж за пенсия. Но студентите да не плащат осигурителни вноски. Така е в момента в 14 държави от ЕС. 
Докато течеше представянето на социалните мерки на БСП обаче, членовете на Националния съвет на партията получиха есемеси, че съботният пленум за определяне водачите на листи и местата на коалиционните партньори се отлага. Той ще се състои вероятно на 24 или дори на 25 март, когато е Благовещение. Това допълнително нажежи обстановката на "Позитано" 20. Висшите социалисти са изключително нервни от неяснотата около водачите на листи и предупреждението на Станишев, че ще обнови сериозно депутатския състав на Столетницата, обясниха от червената централа. Извън списъците оставали почти всички бивши министри от времето на тройната коалиция. В това число и ключовите фактори в БСП - Румен Овчаров и Румен Петков. Ексминистърът на вътрешните работи скочи вчера срещу ръководството на партията.

"БСП може да загуби изборите заради неработещия Национален предизборен щаб и липсата на заседания на Изпълнителното бюро на партията", обяви Петков.

"Смутен съм от факта, че в толкова сериозен период политиката и стратегията на БСП за и след изборите се дебатира не от легитимните й органи, а някъде встрани като че ли", допълни Петков. Той окачестви като абсурдно отлагането на пленума за водачите на листи. Заседанието било насрочено от Националния съвет по устав и само конгрес можел да го отмени. На следващия пленум ще питам кой в БСП е по-голям от конгреса, закани се Петков. Той допълни, че един от лозунгите на БСП "Да върнем България на гражданите" може да се превърне в "Да върнем БСП на социалистите". Според него темата за новите и старите лица в БСП тотално изместила битката с ГЕРБ и "цялата енергия на партията потъвала в черна дупка на нечии лични интереси и амбиции".
"Нека всеки да се занимава с това, което му е работата", контрира Сергей Станишев.

"Има си ръководни органи на БСП - Изпълнително бюро, Национален съвет, в момента провеждам ежедневни срещи с всички досегашни депутати и с представителите на областните съвети", каза още соцлидерът.

"Има смисъл Изпълнителното бюро да обсъжда подготовката и организацията на изборите и листите в резултат на този диалог. Така е при нас по устав и господин Петков би трябвало да го знае", заключи Станишев. Екс енергийният министър Румен Овчаров не беше открит за коментар.