Кой заплашва Цветан Цветанов?

Най-доброто от печата

20-03-2013, 05:35

Снимка:

Иван Донов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не е ясно защо като не е министър, го пазят от НСО

Националната служба за охрана (НСО) продължава да пази бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, въпреки че в момента той не заема държавна длъжност, а е само заместник-председател на партия ГЕРБ. Цветанов се появи във вторник сутринта в Централната избирателна комисия, за да внесе документите за регистрация на партията за участие в предсрочните избори, традиционно придружаван от трима охранители от НСО. Също така се придвижваше и с кола на службата.

“Не знам”, отговори Цветанов на въпрос защо все още е пазен от НСО, въпреки че вече не е министър.

Според правилника за дейността на НСО лична охрана се осигурява на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и вицепрезидента. При опасност за живота и здравето, с решение на междуведомствена комисия, охрана се осигурява и на министри, депутати,членове на Сметната палата, кмета на София и роднини на първите държавници, а Цветанов не е нито един от изброените. С решение на Министерския съвет при заплаха НСО може да пази и други лица, но служебното правителство все още не е заседавало, за да гласува това. А и в публичното пространство няма информация какво застрашава живота на Цветанов.

Службата работи по правилник от 1992 година, който е многократно ремонтиран оттогава. Законът, регламентиращ работата на наследника на УБО, беше приет на първо четене от парламента, но няколко дни не стигнаха той да бъде приет.

Временно изпълняващият длъжността началник на Националната служба за охрана генерал Тодор Коджейков, както и говорителят на службата Нели Иванова не отговориха на въпроса на “Труд” защо все още Цветан Цветанов се охранява от службата.

От ГЕРБ също не знаеха дали има заплахи за живота на Цветан Цветанов и на какво законово основание държавата плаща за охраната му. Отговор на този въпрос има право да изиска президентът, който наблюдава НСО.