Раздават заплатите на металурзите от ОЦК-Кърджали

От тук - в банката, после да платим тока, за удоволствия пари няма, казват опаричилите се мъже и жени

Първите около 60 металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали вече са получили забавените си с година заплати, предаде БГНЕС. Това стана възможно, след като кредиторите от Първа инвестиционна банка, БНП Париба и фирма "Скания" оттеглиха жалбите, с които оспорваха процедурата по разпределението на средствата, постъпили от публичните продажби на заводските активи.

 

Bulgariautre.bg припомня, че до това положение се стигна след дългите протести на работниците и служителите, които бяха възобновени преди две седмици. Почти всички бяха измамени от бившия собственик на комбината Валентин Захариев. Те получиха изпълнителни листове от съда, но жалбите на големите кредитори спираха разплащането с тях.

 

През ноември миналата година най-голямата банка-кредитор на дружеството купи оловното производство, с което сделката по продажбата приключи. На проведения търг имаше само един купувач.

 

В кантората на съдия изпълнителя Росен Сираков се обработват по 60-70 дела на ден. Факт са вече първите металурзи, които си тръгват от там с пълни джобове.

 

"От тук отиваме направо в банката, защото всеки ден ни притискат заради забавените вноски по кредита. После трябва да платим и тока, за толкова ще стигнат парите, за удоволствия пак няма". Така звучаха повечето от опаричилите се, но все още безработни мъже и жени.

 

Обработването на делата ще продължи поне още десет дни. Всички до един ще си получат пълните суми, подчерта помощникът на съдебния изпълнител Радослав Сираков.

 

Протестиращите металурзи обаче искат среща с новите собственици от "Хармони 2012", както и с ПИБ, за да са наясно дали има бъдеще за комбината.

 

"Никой още не знае ще бъде ли даден рестарт на производствата, кога и колко души ще бъдат отново назначени на работа, какви специалисти ще се търсят", заяви водачът на протестите инж. Стефан Атанасов. За производството на олово все още всички мълчат, а там бяха съкратени 250 души, уточни Атанасов. Той разкри, че негови колеги са били сплашвани и заставяни да спрат с протестите, защото няма да ги наемат отново.

 

Той коментира още, че на улицата са останали много добри заварчици, шлосери, апаратчици, електричари, с по 20-годишен опитв в ОЦК. Ако те бъдат пренебрегнати от новия инвеститор, стотици мъже в трудоспособна възраст ще избягат със семействата си от Кърджали. Според Стефан Атанасов ще бъде лош знак от страна на "Хармони 2012", ако реши да си внесе специалисти.