Ватикана очаква стотици хиляди за интронизацията на Франциск

Световни лидери се стичат в Рим да отдадат почит на новия папа

Ватикана очаква днес стотици хиляди хора, представители на 33 християнски Църкви и на 132 правителства и международни организации да присъстват на литургията на площад "Свети Петър" за възкачването на престола на новия папа Франциск, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди, цитиран от ДПА.

Бенедикт Шестнайсети, който изненадващо обяви оттеглянето си миналия месец, вероятно няма да присъства. Очаква се досегашният и новият папа да имат частна среща на 23 март.

Службата на площад "Св. Петър" ще започне в 9.30 часа местно време (8.30 ч. по Гринуич) и ще продължи около два часа. Преди отслужването на месата, Франциск ще обиколи (с автомобил) площада, за да поздрави вярващите.

За събитието се очаква да пристигнат германският канцлер Ангела Меркел, американския вицепрезидент Джо Байдън, френският премиер Жан-Марк Еро и испанският му колега Мариано Рахой, президентката на Бразилия Дилма Русев и много други държавни лидери.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев. Европейският съюз ще бъде представен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

На церемонията по възкачването на Франциск на папския престол ще присъства и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, спорна политическа фигура и ревностен католик, който вече пристигна в Рим, отбелязва Франс прес.

Ломбарди подчерта, че литургиите по папската интронизация са достъпни за всички световни лидери и че Светият престол не можеда избира кой да присъства и кой - не.

"Никой не е привилегирован и никому не е отказано", каза той и добави: "Всички, които искат да дойдат, са добре дошли".

Франциск ще започне службата в базиликата "Св. Петър" - мястото на гроба на Свети Петър, след което месата ще продължи навън, на площада. Очаква се времето да е слънчево.

По време на церемонията Франциск ще получи два папски атрибута: палиум (бяла вълнена лента с избродирани шест кръста) и "пръстена на рибаря", какъвто се изработва за всеки папа.

Верен на вкуса си към простите неща, Франциск е поискал пръстенът му да не е от чисто злато, а сребърен със златно покритие.