Дискриминация ли е гафът "Мangali.pdf"

Общество

19-03-2013, 07:46

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ресорната комисия ще гледа спорния казус, сътворен от администрацията на президента

Комисията за защита от дискриминация ще заседава по казуса "13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf", качен през юли миналата година на сайта на държавния глава от администрацията на президента Росен Плевнелиев.

Сигналът е подаден от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и визира оповестяването на интернет страницата на Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.).

Почти веднага, след като гафът обиколи социалните мрежи и информационни агенции, документът бе свален, а от "Дондуков" 2 обявиха, че правят проверка по случая.

"Недопустим и изключително неприятен е начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите на сайта на Администрация на президента. Веднага след подадения сигнал, за което изказваме благодарност, е направена промяна в наименованието на файла. Администрацията на президента поднася извинения за случилото се и поема ангажимент изключително стриктно да следи каква информация и по какъв начин се публикува на сайта", обясниха веднага след гафа от прессекретариата на държавния глава.

Според жалбоподателя обаче макар и с подменен текст - в случая става дума за дискриминация на етническа основа.