Скандал тресе училище "Димитър Талев"

Животът

18-03-2013, 21:42

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уволниха учителка, поискала да разбере бюджета на школото

За пореден скандал и отсраняване на учител в пловдивско училище, алармираха педагози и родители на първокласници в ОУ ”Димитър Талев”, съобщи Радио Пловдив. Днес те внесоха протестна подписка в защита на отстранената начална учителка Любка Бънева до РИО в Пловдив, кмета на район Южен и общинското направление „Образование”. В подписката родителите на учениците от 1б клас категорично настояват, учителката да бъде върната на работа, защото децата са силно разстроени и травмирани от скандала.

Конфликтът тръгва на училищно събрание, когато две от учителките питат директора Владислав Витев за предстоящото увеличение на учителските заплати и финансовото състояние на училището. След събранието двете жени са привикани в директорския кабинет, заключени са и с мотива, че уронват престижа на училището и лично на директора им е наредено да подадат молба за напускане.

Заради въпроси, свързани с финансовото състояние на училището е поискана оставката на Емилия Янкова, която работи от 25 години и отказва да напусне. Тя разказа, че след като е отказала да подпише молба за напускане е била санкционирана от директора да дежури по 4 часа след часовете на един от входовете на училището. Янкова е подала жалба до образователните институции в Пловдив.
На колежката и Любка Бънева обаче, договорът е прекратен и тя е освободена от работа. Бънева работи в училището от две години. Първоначално е назначена като възпитател, а от началото на учебната година като класен ръководител на 1 "б" клас, като договорът й е бил сключен с изпитателен срок от 6 месеца. По думите й обаче, директорът я освобождава от работа, защото на общо събрание е поискала информация от него за бюждета, увеличението на учителските заплати и разпределението на парите в учебното заведение.
Днес родителите на децата от 1 б клас внесоха жалба до инспектората по образование, кмета на Пловдив и кмета на район "Южен", който назначи проверка по случая. Жалби за психически тормоз подадоха и двете учителки.
До този момент директорът на училището и началникът на инспектората по образование не вдигат телефоните си и не бяха открити за коментар.