Опозицията на Сирия избира премиер и правителство

Десетина високопоставени представители на сирийската опозиция вече обявиха кандидатурата си за премиерския пост

Десетки членове на сирийската опозиция се събраха днес в Истанбул в опит да изберат премиер и временно правителство, което да управлява областите в Сирия, контролирани от бунтовниците, борещи се срещу президента Башар ал-Асад.  

 

Bulgariautre.bg напомня, че сирийската опозиция имаше намерение отдавна да сформира свое правителство на свободните от силите на Башар Асад територии.

 

На срещата - в хотел в турския мегаполис - се събраха представителите на Сирийската национална коалиция, призната от десетки държави като единствен легитимен представителен орган на сирийския народ. Десетина високопоставени представители на сирийската опозиция вече обявиха кандидатурите си за премиерския пост, ако преговорите в Истанбул позволят организирането на избори.

 

Трима от тях са смятани за фаворити – бившият министър на земеделието на бившия президент Хафез ал-Асад, един икономист и един високопоставен представител на телекомите, живял дълго време в САЩ.

 

До момента Коалицията не успя да реши дали да създаде истинско правителство, или да опростен изпълнителен орган, с по-ограничени пълномощия. Поради това, номинирането на временен премиер вече беше многократно отлагано.

 

Първата задача на премиера ще бъде да номинира правителство, което ще управлява териториите в северната и източната част на страната, отвоювани от бунтовниците след тежки битки, но обхванати от хаос.