Ученици варят пико на тавана

Най-доброто от печата

18-03-2013, 06:31

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фармацевти им давали ампули ефедрин без рецепта

Ученици произвеждат един от най-коварните синтетични наркотици, известен като пико, вече в домашни условия. Тийнейджърите оборудвали тавани с епруветки, колби и стъклени съдове, които купували от ведомствени книжарници. Следващата стъпка била да открият една от основните съставки за синтеза - ефедрин на ампули.

Въпреки че медикаментът се продава само с рецепта, защото е важен елемент при производството на синтетична дрога, фармацевти си затваряли очите, когато ученици отивали да си купят. По тази схема действала разкрита от ловешките антимафиоти минилаборатория, действала с участието на две ученички на 18 г.

Според статистиката на СДВР за последните 3 г. все повече деца стават дилъри.

"От общо 641 разкрити престъпления, свързани с наркотици, през 2012 г. в 178 са участвали непълнолетни, а в три от случаите са били хванати деца под 14 години, съобщи пред "Монитор" началникът на група "Детска престъпност" в столичната полиция Виолета Аланджийска.

Един от най-фрапиращите случаи през последните месеци е разкрит от звеното за "Борба с организираната престъпност" към ловешката полиция.

Ани и Мила (имената са сменени – б. а.) са били дванадесетокласнички в най-елитното училище в града. Сега ще завършат годината като частни ученици. Причината е, че бяха задържани от полицията, докато варят пико в импровизирана лаборатория на таван.

Според разследващите ролята на двете е била да пазаруват ефедрин на ампули от ловешки аптеки. За да не се набиват на очи, се редували. Има съмнение, че девойките, които са били зависими, са и продавали.

Първа по дрогата се зарибила Ани. Единият й родител работел в чужбина,  другият - в морски град и нямало кой да забележи, че детето често е в приповдигнато настроение, избухва в смях, отсъствията й в училище растат, а успехът й пада. Момичето бързо се вписало в среда от приятели, които смъркат и произвеждат пико.

Не след дълго Ани вкарала и съученичката си Мила в приятелския кръг. Момичетата си избрали и гаджета, които също често посягат към дрогата.

Класната на Ани разбрала какво се случва, говорила с майката на детето и тя си я прибрала при нея във Варна. През втория срок на 11-и клас момичето обаче се върнало пак в Ловеч. Само до началото на втория срок на 12-и клас Ани натрупала 300 отсъствия.

Последните два месеца, преди да я задържат с приятелката й, съвсем зарязали училището. Въпреки че Ани била много добра по английски език, успехът й по предмета се сринал до „три”. Проблемите за дванадесетокласничките станали още по-сериозни, когато на 4-и февруари антимафиотите задържали основен „готвач” (така на жаргон се наричат производителите – б. а.) на пико, който имал поръчка за 500 грама. Именно той снабдявал с дрога и децата.

"Останали без наркотик, те са решили да си направят сами, защото и преди това са гледали как се синтезира", посочиха разследващи. Освен това част от приятелите на момичетата разполагали и с книга как се произвеждат наркотици. Три дни след първия арест полицаите спипали Ани, Мила заедно с 26-годишния Мартин и Велин на 19 г. в импровизираната им таванска лаборатория. На място били открити 2 малки пликчета с метаамфетамин и 2 цигари марихуана.

Извинявай, приятелче, че те подведох, обърнала се Ани към Мила, когато полицаите ги водели към болницата за изследвания, тъй като момичетата смъркали преди задържането и били неадекватни.

"В подобна ситуация някои от децата, които закъсват за наркотици, започват да се снимат в оргии, които след това разпространяват в интернет срещу заплащане", коментираха експерти, работили със зависими деца.

Ани и Мила ще станат свидетели по воденото разследване за минилабораторията, като по този начин ще се измъкнат без присъди или с по-леки такива, научи "Монитор". Екип на вестника потърси Ани, за да разкаже как се е започнала с наркотиците и какво би посъветвала други ученици, които са тръгнали по този път или вече са в нейното положение.

"Да, аз не се притеснявам да кажа, че съм наркоманка. Опитвам се в момента да се откъсна от всичко това, уча за изпити, защото искам да следвам психология", обясни детето при предварителния разговор, в който се съгласи да даде интервю със сменена самоличност. В уговорения ден обаче телефонът й беше с ограничени входящи обаждания и спря да отговаря на съобщенията си в социалната мрежа.

Иво Райнов, преподавател по география на задържаните момичета: "Ако не осъзнаят, че това е престъпление, ще свършат зле. Ако не проумеят, че това е престъпление, ще свършат в затвора или още по-зле - краят ще настъпи от свръхдоза", каза пред "Монитор" Иво Райнов.

Според него момичетата са жертва на безразличието на няколко институции и ако към ученичките бъде приложена цялата строгост на закона, животът им ще тръгне в друга посока.

"Стигнало се е дотук заради липсата на сътрудничество между социални служби, училище, полицията плюс родителското безразличие. В този смисъл правенето на наркотици е само епилогът, защото нещата са се наслагвали през годините", коментира още преподавателят.