Университетите не са единни в исканията за вдигане на таксите за обучение

Най-доброто от печата

18-03-2013, 06:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

16 висши училища искат през 2013/2014 г. студентите да плащат от 8 до 33% повече

Държавните университети са раздвоени по въпроса за увеличаването на таксите за обучение на студентите. Средното поискано увеличение варира от 8 до 33% и е заявено в министерството на образованието от около 16 от общо 33 висши училища (без военните университети), показа проверка на "Сега".

Двата най-големи университета - Софийският и УНСС, бяха сред първите, обявили промяната. После СУ отмени решението си след еднодневен протест на студентите. В УНСС също имаше протест, но ректорското ръководство не е склонно да отмени решението си и затова преговорите продължават. Без промяна остават таксите за обучение в Техническия университет - София, Лесотехническия университет - София, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", ХТМУ и медицинските университети.

Най-голям е планираният ръст на сумите за обучение в УНСС - около 33%. Годишната такса за студентите по право, журналистика, социология и политически науки ще бъде 738 лв. вместо досегашните 554 лв. Бакалаврите по икономика и по администрация и управление ще плащат 462 лв. В момента плащат с 80 лв. по-малко. Увеличените разходи за ток и парно, както и повишението на минималната работна заплата са основните причини за промяната. От УНСС уверяват, че приходите от увеличението на таксите ще бъдат инвестирани в повишаване качеството на обучението и ремонт на учебни зали. Русенският университет също предлага повишаване на таксите. Вузът е внесъл предложение в просветното министерство, според което таксите за инженерните специалности се повишават от 480 на 530 лв. за година. Максималната допустима такса за тези програми е два пъти по-висока от таксата, предложена от нас, коментираха пред "Сега" от висшето училище. Студентите по педагогика, икономика и администрация вече ще плащат 420 лв., а не сегашните 346 лв. годишно. Русенският университет обявява прием за нова специалност - социални дейности, за която предложената годишна такса е 500 лв. Ректорът проф. Христо Белоев припомни, че таксите в РУ не са променяни от три години. Според него в сравнение с други университети таксите в РУ са едни от най-ниските за страната. В същото време от вуза припомнят, че базовата издръжка на студент беше намалена, но държавата даде нормативна възможност да се повиши таванът на таксите.

Бъдещите студенти по архитектура също ще трябва да плащат повече. Ръководството на Университета по архитектура, строителство и геодезия предлага годишните такси да се увеличат за всички специалности редовно обучение - от 660 на 720 лв., а за задочно - от 330 на 360 лв. За разлика от своите колеги в СУ и УНСС засега Студентският съвет не планира протести срещу предложението. "Нормалното функциониране на висшите училища е застрашено поради повишаване на бюджетните дефицити. Ректорските ръководства са изправени пред трудно решение. Студентските съвети - също", се казва в становище на Студентския съвет на УАСГ. Сред решенията, взети след преговори между студентите и ректорското ръководство, е да се свика извънредно заседание на академичния съвет и да се организира общоуниверситетска подписка. Любопитното е, че първият, подписал се, е ректорът проф. Красимир Петров.

Окончателното решение за размера на таксите ще бъде гласувано от правителството през май. Тогава ще бъдат определени и бройките на студентите, които ще бъдат приети за обучение от есента.

 

ФАЛСТАРТ

Таксите за обучение в Софийския университет трябваше да се повишат с 20 до 75 лв. на година. Най-голямото планирано повишение беше за бъдещите медици - от 925 лв. таксата трябваше да стане 1000 лв. Предложението на ректора беше кандидатите за математика, технически и природни науки да внасят 810 лв. на година, което е с 60 лв. повече спрямо настоящата годишна такса. Обучението на бакалаври по хуманитарните, социалните или стопанските науки трябваше да поскъпне с 40 лв. и да достигне 540 лв. за година. Таксите за педагогика и икономика трябваше да се повишат само с 20 лв. до 360 лв. за академична година.

РЕАКЦИЯ

Освен на българските студентски съвети решенията за увеличаване на таксите предизвика недоволство и у Европейския студентски съюз, който е "разочарован" от намеренията за увеличаване на таксите. От съюза призовават за незабавна отмяна на плановете на вузовете за вдигане на таксите. "Икономическата криза не може да се използва като извинение за повишаване на таксите за обучение или намаляване на бюджетите за образование", се посочва в съобщение на студентската организация.