Плащаме на хазната без банкови такси

Най-доброто от печата

18-03-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Общински и държавни гишета с ПОС терминали

Банките вече няма да ни скубят с такси, когато плащаме на хазната. Служебният кабинет ще постави ПОС терминали на всички държавни и общински гишета. Поели сме ангажимент и ще го направим, заяви пред "Стандарт" вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя припомни, че има приета наредба и сключено споразумение със 17 банки. "Това ще е изключително улеснение, а не както е в момента - да плащат услуга за 1 лев и още 4 за превод на банката", каза Захариева. Кабинетът на Марин Райков ще положи максимални усилия и за по-бързото въвеждане на електронното правителство. "Ще набележим за начало 50-100 услуги, които са най-често използвани и създават най-много проблеми на бизнеса и гражданите", обясни Захариева.

- Г-жо Захариева, като вицепремиер в служебния кабинет ще носите отговорност за случващото се в икономиката. Какви ще са вашите приоритети?
- Приоритет на служебното правителство е да осигури стабилност на държавните институции. В тези времена е критично важно държавните институции да работят на пълни обороти в подкрепа на бизнеса, който създава работните места. Затова трябва да се разплащаме навреме с фирмите, да издаваме бързо разрешителните, фирмите да получават навреме ДДС. Това е ключов приоритет. Фокусираме се и върху оперативните програми. В период на криза средствата от ЕС са най-важният източник на свежи пари. Липсата на стабилност, предвидимост и перспектива изкараха хората на улицата. Разбира се, основната задача на служебното правителство ще е и организирането на изборите. Това е и изключително предизвикателство, защото голяма част от промените в изборния кодекс бяха направени съвсем скоро. Но Централната избирателна комисия фактически е отговорна за провеждането им. Кабинетът, областните и общинските администрации сме длъжни да я подпомогнем в организационен план. ГРАО е отговорна за отпечатването и предоставянето на избирателните списъци и аз като регионален министър ще държа този процес под наблюдение. Устойчивото развитие и околната среда също ще са сред приоритетите ми. В мое лице природозащитниците имат един от най-големите съмишленици в този кабинет. Опазването на околната среда не е пречка за икономическото развитие, а напротив. Устойчиво развитие означава именно това - да бъде с мисъл за природата и в рамките на правилата. Важно е да се запази и темпът на големите инфраструктурни проекти - магистралите, Дунав мост 2, пречиствателните станции. Голяма част от усвояването на европарите зависят от кметовете и моят апел е да не намаляват темповете.

- Какви мерки ще вземете срещу монополите?
- Агенцията за държавна финансова инспекция, прокуратурата и Сметната палата проверяват ДКЕВР и ще оповестим публично резултатите. Ще възложим и международен одит в сектора - финансов, организационен и функционален. Дори и да не приключи за 3 месеца, той ще даде отговор за реалното състояние на всички по веригата с отношение към цената на тока. Искаме ключовите препоръки да са от гледна точка на потребителите и как да се подобри услугата и нейната стойност.

- Служебният кабинет е без законодателна инициатива. Не са ли тези цели твърде амбициозни?
- Хората не искат да чакат. Затова задачите, които сме си поставили за 3 месеца, са доста амбициозни. Дори да не приключи одитът в енергетиката по време на нашето правителство, резултатите от него са много важни, защото хората искат да научат какво се случва в сектора. Ние можем да разработим и предложим модел, който да гарантира, че държавният регулатор ще е независим. Затова ясно трябва да бъдат разписани условията, при които членовете му могат да бъдат сменяни. Това трябва да е по-скоро мандатна длъжност, а членовете да се избират по ясни критерии от НС, както се избират управителите на БНБ например. Трябва да предложим механизъм за ефективен граждански контрол на всички регулатори. Работещи и независими регулатори са нашата защита срещу монополите.

- Но нямате гаранции, че свършеното от вас ще бъде продължено.
- Ние ще предложим на обществото модел. Дошли сме да работим, вместо да стоим и да повтаряме: "Мандатът ни е ограничен, задачата ни е да направим изборите". Следващият кабинет ще избере дали и доколко да следва този модел. Не виждам пречка да не го направи, ако този модел е широко приет от обществото. Принципът, по който искаме да променим ДКЕВР, трябва да е същият и за всеки друг регулатор като КЗК например, която казва дали има монопол или картелно споразумение. Трябва да говорим и за монополите на регионално ниво, които също провокират усещането на хората за несправедливост.

- Как ще насърчавате малкия и среден бизнес?
- Ще съсредоточим усилията си в ускоряване връщането на ДДС, в намаляване на ненужния административен натиск. Ключ към това е електронното правителство. Над 2000 са услугите, които държавата и общините предоставят на граждани и фирми. Ще се захванем с 50, 100 услуги, които са най-често ползваните и създават най-много тежести. Ще поставим и конкретни срокове за въвеждането им. Някои от услугите са в тестови вариант и ще направим всичко възможно те да стартират по-бързо. Поехме ангажимент и ще въведем ПОС-терминали на държавните и общински гишета. Има приета наредба и сключено споразумение със 17 банки. Това ще е изключително улеснение, а не както е в момента - да плащат услуга за 1 лев и още 4 за превод на банката. Търсим възможности в бюджета да разплатим дължимото от правителството към МСП.

- Как ще съчетаете опазването на природата и насърчаването на инвестициите?
- Опазването на околната среда и развитието на икономиката не са в конфликт. Голяма част от природозащитниците протестират не защото са против развитието, а защото искат то да е балансирано и прозрачно. В екологичните оценки и ОВОС трябва да са предвидени мерки, които да компенсират въздействието на даден проект върху природата. Всичко трябва да става по правилата. Да имаме чиста околно среда е в интерес на бизнеса, както е в интерес на природозащитниците да се създават работни места. Балансът е напълно възможен.

- По данни на БНБ инвестициите у нас са намелели 10 пъти. Как ще убедите чуждите компании да си влагат парите у нас?
- За да запазим инвестициите, ще трябва да покажем, че сме стабилни, че институциите работят, че въвеждането на е-правителството ще стане в обозримо бъдеще, че няма да се забавят темповете на разплащане, че държавата ще се пребори с картелите и монополите. Енергията на гражданското общество е градивна и тя трябва да се използва.

- На какъв принцип ще подберете членовете на обществените съвети към ведомствата и МС?
- Помолихме протестиращите те да излъчат свои специалисти в отделните области в различните съвети. Ще имат по 6 представители от всеки един от регионите.

- Не ви ли притеснява, че така могат да влязат не простиращи, а лобисти?
- Разчитаме на тях, че това няма да се случи. Ние не можем да излъчим представители вместо протестиращите. Най-важната задача на тези съвети е хората да знаят, че институциите искат да взимат решения в правилната посока, гражданите да са информирани и да участват във вземането им. Демократичните държави работят чрез институциите си. Но отговорността ще се носи от съответния орган. Например една национализация на ЕРП-та би довела до отлив на всички инвеститори, което ще направи хората много по-бедни, отколкото са в момента. Тези обществени съвети няма да имат председател и всички членове ще са равни. Хората трябва да знаят, че гласът им е чут. Това ще стане, когато видят, че разумните им предложения се приемат. Защото и сега има обществени съвети, но какво се случва там - невинаги е ясно. Но държавата няма да абдикира от отговорността си. Обществените съвети ще дадат възможност на държавата да обяснява защо понякога взима непопулярни решения и каква би била цената на популизма. Трябва да е ясно в каква посока ще се развива държавата през следващите години, за да може и бизнесът да си направи ясен план.

- Как ще се справите с "мъртвите души" за вота?
- ГРАО работи според закона и ако искаме да сменим системата, трябва да променим правилата. Не може в навечерието на всички избори от години да се говори едно и също. Не може да се сравняват изборните списъци и данните от преброяването. Гражданските регистри се съставят единствено на базата на документи - актове за раждане, за брак и за смърт. Случва се, най-вече на българите зад граница, да не подадат навреме документите си. Представете си възможността по субективна преценка да може да се заличават хора от избирателните списъци. Това наистина ще постави под съмнение основите на демокрацията. Нашите сънародници зад граница не са "мъртви души". Създала съм организация и в България, и зад граница документите да се съберат максимално бързо, за да се изчистят избирателните списъци.

- Името ви се спрягаше първоначално и за премиерския пост. Отстъпление ли е, че приехте поста на зам. министър-председател?
- Спрягаха се десетки имена. Президентът назначи премиер и кабинет, на които постави задачи. Всичко друго са спекулации. Бъдете сигурни в едно - всеки от нас е дошъл да си свърши работата за краткото време, което имаме.