Служебният премиер отказва ревизия на кабинета "Борисов"

Най-доброто от печата

16-03-2013, 09:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Марин Райков ще сменя зам-.министри само в краен случай и ще наблюдава лично работата на МВР и ДАНС

Служебният премиер Марин Райков даде ясно да се разбере, че няма никакво намерение да прави политически оценки за кабинета "Борисов" и наследеното от него. Няма да има и ревизия по министерствата, както и пълна подмяна на зам.-шефовете им. Сменени ще бъдат само онези от тях, с които новите министри не желаят да работят или за които има доказателства, че не се справят с работата си. Това се разбра след среща на Райков с лидера на БСП Сергей Станишев.

Темата за ревизия на управлението "Борисов" и смяната на заварените заместници и ръководството на МВР е била изрично поставена от Станишев. Според Райков обаче служебният кабинет не може да си позволи политически оценки, а време за създаване на нов бюрократичен апарат няма. "Вие засегнахте и темата за т.нар. наследство. Отправихте призив да направим оценка на това, което сме наследили. Няма да скрия от вас, че това е призив, който напълно разбирам, но не непременно ще последвам. Политическа оценка на правителството на г-н Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя - ние няма да даваме политическа оценка и на вашето правителство", заяви Райков след срещата. И уточни, че служебните министри ще анализират състоянието на всички обществени сектори и от мерките ще проличи отношението към това, което наследяват.

Служебният премиер не възнамерява да се захваща и с масови кадрови промени. "Едва ли би било целесъобразно ние да създадем нова временна бюрократична прослойка, важно е институциите да работят", бе категоричен той. Райков не коментира конкретното искане на БСП за допълнителни промени в МВР, които да гарантират честността на вота. Както "Сега" писа, статуквото в МВР се запазва, като постовете си губят само двама членове на политическия кабинет на Цветанов - началникът на кабинета Бойко Славчев и зам.-министърът Веселин Вучков.

 

-------РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ---

Служебният премиер Марин Райков ще наблюдава лично няколко ключови министерства - на финансите, на регионалното развитие, МВР и МВнР. Освен това ще следи и работата на Държавна агенция "Национална сигурност". Контролът върху останалите ведомства и държавни агенции се разпределя между тримата вицепремиери, обяви вчера правителствената пресслужба. В кабинета "Борисов" под личното ръководство на премиера бяха финансите, вътрешните работи, отбраната и външно министерство, а ДАНС бе поверена на вицето Цветан Цветанов. Решението на Райков да поеме и агенцията цели да разсее съмненията за намеса в работата й от страна на МВР, особено в контекста на предстоящите избори. С вота вероятно е свързано и решението на Райков да наблюдава регионалното министерство, към което попада и служба ГРАО.

Отбраната ще бъде наблюдавана от вицепремиера и социален министър Деяна Костадинова, която ще следи и министерствата на правосъдието, на културата, на здравеопазването, на физическото възпитание, просветното ведомство, държавния резерв. Вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева поема министерствата на икономиката, на транспорта, земеделското и екоминистерството, министъра за електронното правителство, ДКЕВР. А Илиана Цанова, от която се очаква приоритетно да работи по договарянето на еврофондовете за следващия програмен период, ще отговаря само за Агенцията за българите в чужбина.
Зам.-министри станаха повод за заплаха за протести

Необяснимо притеснение обзе туристическия бранш след освобождаването на зам. икономическия министър Иво Маринов, въпреки че работата му не се прочу с друго освен с поредица от скандали. "Ако той не бъде върнат на поста си, туристическият бранш ще излезе на национален протест", заяви шефът на Съвета по туризъм в София Витан Иванов пред "Фокус". От Българската стопанска камара обясниха, че оставката на Иво Маринов не ги притеснява. Повод за тревога обаче е възможността ключовият отрасъл да бъде пренебрегнат в политиката на служебното правителство. Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев много от проблемите в сектора са останали нерешени - скоростта, с която се издават визи за гражданите на страните извън ЕС, проблемите с инфраструктурата и липсата на пречиствателни станции в част от курортите.

Постът на зам.-министър, само че в МВР, също може да стане повод за протест, но на полицаи, става ясно от изявление на единствения опозиционно настроен синдикат в системата - на Федерацията на служителите в МВР (СФСМВР). Оттам поискаха от служебния вътрешен министър Петя Първанова да отвори ведомството за граждански контрол, тъй като в МВР "се случват много неща, за които не само гражданите, но понякога и самите служители не знаят кога, как и най-вече защо се случват".

Ваня Стойнева пък бе назначена за социален зам.-министър, който ще отговаря за усвояването на евросредствата по ОП "Развитие на човешките ресурси". Според визитката за Стойнева, пусната от министерството, тя има сериозен професионален опит в тази сфера.