ГЕРБ-ери чакат 98 часа на студа пред ЦИК

Най-доброто от печата

16-03-2013, 09:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Крайният срок за подаване на документи е 17 ч на 1 април

Черно сгъвамо столче, две кафета, двама премръзнали младежи и бръснещ вятър. Това бе картинката пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера. Там младежите от ГЕРБ - Иво и Диан, завардиха входа, за да пазят ред за регистрация на партията за участие на изборите. Нищо, че до началото има 98 часа - ЦИК ще отвори врати за регистрацията чак в 9 ч във вторник.

Но младите активисти на ГЕРБ сложиха постовите още в 7 ч на вчерашния ден. Ще се сменяме, но няма да сдадем поста, отсичат Иво и Диан. Целта е ГЕРБ отново да се регистрира първа за участие в предизборната надпревара, така както е правила досега. "Това е традиция за нас, когато дойдат избори, да подадем първи документите. И тази година ще е така!", рапортува Иво.

Младите надежди на досегашните управляващи твърдо вярват, че това ще им донесе късмет на вота. Момчетата не се притесняваха от лошото време. Ни дъжд, ни сняг, ни буря ще ги помести от поста им. Е, може малко да посъкратят часовете на столчето, а и повече екипи да съберат, за да издържат. Но нямало да допуснат друг да ги предреди.

Междувременно БГНЕС съобщи, че от ГЕРБ мобилизират актива си със sms-и, за да съберат необходимите за регистрация подписи през уикенда. От партията не отрекоха и уточниха, че в това няма нищо нередно и незаконно.

Партиите ще имат общо 9 дни за регистрация в ЦИК. Крайният срок за подаване на документи за участие в предсрочните парламентарни избори ще бъде 18 ч на 27 март, съобщиха от комисията.

Политическите формации ще могат да подават нужните удостоверения всеки ден от 9 до 17 ч. За да участват във вота, те ще трябва да съберат и внесат 7000 подписа в ЦИК, както и депозит от 10 000 лева. Парите ще им бъдат върнати, ако получат над 1% от действителните гласове на изборите. Ако обаче не успеят да прескочат този праг, средствата ще бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца към здравното министерство. Партиите трябва да представят и удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 13 март т.г., както и удостоверение от Сметната палата за финансовите си отчети.

Регистрацията на коалициите за участие в надпреварата започва на 24 март. А крайният срок за подаване на документи е 17 ч на 1 април. До същото време могат да се правят и евентуални промени в състава на политическите съюзи.

Ако някоя от политическите формации обаче иска да напусне вече регистрирана коалиция, ще може да го направи до 6 април. Очаква се тогава да започне и регистрацията на листите с кандидати за депутати по региони.