Райков няма да дава политоценка нито на Борисов, нито на Станишев

Ще работим по начин, по който който никой да не се усъмни в безпристрастността ни, посочи премиерът

"Политическа оценка на правителство на Бойко Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя - ние няма да даваме политическа оценка и на вашето правителство. Ние ще се стремим да работим по начин, по който никой да не се усъмни в нашата безпристрастност", заяви служебният премиер Марин Райков след срещата си с лидера на БСП Сергей Станишев в Министерски съвет.

"Няма да пропусна да отстраня тази част от политическите кабинети, с която моите министри не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че досегашната им дейност е допринесла за създаване на кризисни равнища в сферата на отговорност, която е била тяхна", заяви още Райков, но уточни, че моментът не е най-подходящ да се започне цялостно преструктуриране на личния състав в министерствата.

Премиерът посочи, че за него по отношение на изборите може да има само един негативен сценарий и това е сценарий, при който политическата сила, която губи, оправдава това с манипулации.

"Не трябва да има никакво съмнение, че това правителство възприема като своя ключова задача, да се справи с този проблем", посочи Райков и продължи:

"Много добре, че нашият кредит на доверие като правителство е изключително ограничен във времето. Вече заявих, че можем да работим без парламент и без бюджет, но не можем да работим без доверието на хората. Намерението ми да създам изборен борд имаше точно тази насоченост".

След срещата си със Станишев Райков заяви, че лидерът на БСП е поставил важен въпрос – въпросът за състава на правителството що се отнася до равнището на зам.-министрите и личности от това равнище.

"Очакваме от премиера Марин Райков декларацията за честни и свободни избори да бъде подкрепена с действия", заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него първи приоритет на служебния кабинет трябва да бъде честното провеждане на изборите.

"Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ в МВР. Няма как с това професионално ръководство на МВР да се гарантира честността на изборите", твърди лидерът на левицата.

Станишев призна, че е подкрепил идеята на министър-председателя за създаването на Граждански изборен борд и подчерта, че в този борд трябва да присъстват неправителствени организации, които имат експертиза и които имат опит в наблюдението на изборите.

"Състоянието на държавата е изключително тежко. Трябва да се каже истината. Това е почтеното към хората. Би трябвало всяко едно министерство да направи анализ на състоянието на своя сектор, това е почтеното към хората", продължи "червеният" лидер.