Божествената частица наистина съществува

Най-доброто от печата

15-03-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тепърва ще се установи дали бозонът Хигс е самостоятелен или част от семейство

Екипът от международни учени в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) потвърдиха, че действително са открили Божествената частица.

Бозонът Хигс, както беше наречена частицата, бе генерирана в Големия адронен колайдър още през юли миналата година, но експертите трябваше да го изследват, за да са сигурни, че именно това е търсената от тях частица.

Говорителят на екипа, достигнал до откритието, Джо Инкандела заяви, че все пак има дълъг път, докато обяснят какъв е точно типът на Хигс бозона, предсказан от британския физик Питър Хигс.

Хигс смята, че именно заради него другите елементарни частици имат маса. Още през ноември миналата година в интервю за „Новинар” генералният директор на ЦЕРН Ролф Хойер заяви, че след няколко години ще могат да кажат и дали Хигс бозонът е един или е част от семейство.

По думите му учените едва ли могат да дадат обяснение за Големия взрив, но могат да се опитат да разберат какво се станало в първите секунди след него. Хойер не изключи възможността и да е имало няколко Големи взрива, както и различни вселени.