Ураганът отне живот

Региони

15-03-2013, 07:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

34-годишна бе затисната от скеле в Габрово, ветровете продължават, обявено е бедствено положение

34-годишна загина при силната буря, вилняла снощи в Габрово.

Жената е попаднала под скеле, съборено от ураганния вятър. Откарана е в болница, където по-късно е починала.

"Вероятно от силните ветрове, част от конструкция се е откъснала и жената е попаднала под нея", коментира кметът на общината Таня Христова.

Има и други пострадали хора, които са с наранени крайници, каза тя.

Девет екипа на областната служба на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по преодоляване на последиците от бурния вятър.

Обстановката в Габрово се усложни рязко около 18.00 часа вчера. В областта бе обявено бедствено положение.

Днес е обявен за неучебен ден на територията на общината. На много места е прекъснато електрозахранването.

"Ветровете са изключително силни и ураганни. Скоростта им надвишава 120 км/ч. Има много щети, които вероятно продължават да се случват", каза Христова.

Прогнозата е, че ветровете ще се засилват, посочи кметът на Габрово.

Временно е ограничено движението на всички моторни превозни средства по път I-5 Габрово - Шипка (Шипченски проход), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Прекъснато е електрозахранването и в Община Трявна, част от Дряново също е без ток.

Паднали дървета и клони вследствие на ураганния вятър са довели до прекъсване на контактната мрежа по жп линиите тази вечер в областите Велико Търново и Габрово, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" - НКЖИ.

Тежко е положението в междугарието Горна Оряховица - Дъбово, където се очаква повредите по контактната мрежа да бъдат ремонтирани най-рано днес по обяд. Спряно е движението на влаковете в този участък.

От МВР уточниха, че най-много сигнали за спасителни дейности са получени в областите Габрово, Велико Търново, Пловдив и Кърджали.

Какво е безопасното поведение при силни ветрове и смерч?

При силен вятър и смерч специалистите съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито. Когато сме навън трябва да внимаваме за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата.

Ако сме далеч от дома си, за временно укритие можем да използваме обществените сгради и подлези. Когато сме на път и не можем да намерим бързо подслон, е добре да спрем автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси.

Оранжев код

"Оранжев" код е обявен в Сливенска област заради бурен вятър с пулсации до 20 м/сек. Около и след обяд вятърът /бора/ в Сливенско ще е от север-северозапад - силен, с пулсации до 24-29 м/сек, съобщиха синоптиците от БАН.

Жълт код е обявен в 22 области на страната заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска.

В последните две области силният вятър ще бъде придружен и от обилни валежи от дъжд. Зелен код е обявен само в 5 области на Западна и Югозападна България – София – град, София област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

В страната ще настъпи рязка промяна на времето - ще преминава студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите значително. Минималните ще бъдат между 3° и 8°.