Плевнелиев даде на КС Закона за Черноморието

Най-доброто от печата

15-03-2013, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Законът предвижда и създаването на двойствен режим за горските територии

Президентът Росен Плевнелиев обнародва последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но сезира Конституционния съд за част от тях, съобщиха от „Дондуков” 2.

 

Промените минаха спешно през парламента в края на февруари с мотив да се приеме бърза забрана за застрояване в защитени територии преди разпускането му. Депутатите обаче всъщност отмениха пълната забрана за строителство върху дюни и въведоха десетина изключения.

 

С приетите промени в закона се допуска предназначението на поземлени имоти в горски територии за широк кръг обекти да става въз основа на подробен устройствен план, а не както е досега, при наличие на общ устройствен план. За това държавният глава ще упражни правото си да сезира КС във връзка с даването на възможност за промяна на преназначението на земи и горски територии.

 

Според президента законът предвижда и създаването на двойствен режим за горските територии, които попадат в зона "А“ и "Б“ на бреговата ивица, и за горите останалата част на страната. Това не гарантира равнопоставеност на гражданите и на юридическите лица в страната, посочва държавният глава.