Райков обеща: Никаква арогантност към протестиращи, никаква национализация на ЕРП-та

Политика

14-03-2013, 18:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да водя кампании с популистки характер, заяви служебният премиер

"Никаква арогантност няма да допусна по отношение на протестиращите дори тогава, когато имаме различия във възприятията. Тези хора не може да не бъдат приобщени към общите ни анализи за пътищата за излизане от сегашната ситуация", заяви служебният премиер Марин Райков в интервю пред "24 часа".

Дипломатът, който застана начело на правителството, категорично потвърди идеяти са за създаване на обществен борд  към Министерски съвет.

"Категорично съм решен да потърся начин за структуриране на работата на подобна формация към МС. Няма да пожаля усилия и най-важното - няма да пожаля търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен. От самото начало казах, че хората трябва да бъдат чути", посочи Райков и уточни, че по отношение на т. нар. изборен борд досега на е имало подобна структура.

"Искам да разсея всякакви илюзии, че ние ще хвърлим на земята сега цялата държавна структура и ще започнем някакви екзотични иновации по отношение на начина на функциониране на държавността.

Що се отнася до това дали ще ревизираме работата на предшествениците ни - за мен приемствеността е важна, но ние имаме свой образ. А по начина, по който работим, ще разберете какво е отношението към предшествениците. Ако бъдат забелязани нарушения, при стриктно съблюдаване на прерогативите на институциите няма да крием нищо", продължи Райков.

Той обеща на българите, че няма да се водят самоцелни кампании с популистки характер само и само да се демонстрират действия, каквито българският народ очаква.

"Те трябва да усетят, че тези тежнения са станали и наши. Иначе съм напълно съгласен, че един от основните проблеми на обществото е усещането, че има дефицит на справедливост. Усещането, че понякога държавните институции не защитават българските граждани от действията, в конкретния случай на монополите, но не само. Става дума за много проблеми. Всички трябва заедно да се опитаме да дадем един първи отговор на тези проблеми пред урната, тоест на изборите", посочи служебният министър-председател.

Той подчерта, че заплахите към ЕРП-тата за национализация няма да имат никакъв ефект.

"Тезата за разтрогване на договори по силата на външен популистки натиск не може да бъде възприета в ЕС като убедителна. Най-малкото защото в правото има един принцип от римско време - че договорите трябва да се изпълняват. Трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкосновени освен при достатъчно правни основания да се върви към друг тип реакция. Какво означава национализация в ЕВН, която е държавна австрийска компания?", запита Райков.

По думите му обаче фактът, че ЕРП-тата няма да се национализират не значи, че проверките и одитите ще престанат.

"Ще направим одит на цялата верига в енергетиката, цялата верига на ценообразуване ще бъде разследвана в дълбочина без никакви компромиси. В това не трябва да има никакво съмнение. Сред причините, поради които настояваме да се промени и начинът на формиране на ДКЕВР, и не само, е да превърнем регулаторите в обективно независими, за да си вършат спокойно работата, защитавайки интересите на гражданите. Следователно чуждите инвеститори трябва да бъдат спокойни. Никакви импровизации, никакви авантюри няма да правим, но ще защитим интересите на гражданите", посочи Марин Райков.