Метеоритът над Челябинск тежал 20 тона

Руските специалисти успели да съберат около 3 килограма отломъци

Метеоритът, който на 15 февруари се взриви над Сибир, ще бъде наречен официално „Челябинск", заяви на пресконференция в Москва академик Ерик Галимов, директор на Инстута по геохимия и аналитична химия. По-рано имаше вероятност той да се казва „Чебаркул" - на езерото, в което паднаха осколки от него.

 

Метеоритът се откъртил от огромен астероид. Преди няколко милиона години се ударил в друг космически обект, в резултат на което по метеорита се появили цепнатини. Заради тази особеност при падането на „Челябинск" е имало такъв мощен взрив, обяснява Галимов.

 

Мощността на взрива е няколко килотона. Първоначалната маса на „Челябинск" пък била 1000 тона, но до Земята са достигнали едва десет на сто. Останалата част се превърнала в прах и се разпръснала в атмосферата. Там метеоритът губи 90 на сто от масата си. Същото става и с енергията.

 

В състава на „Челябинск" са открити оливин и ортопироксен, железни и никелови сулфиди, както и самородни метали като камасит и тенит.

 

Руските специалисти успели да съберат около 3 килограма отломъци от метеорита, известно количество от него е попаднало в ръцете на любители, пише „24 часа”.

 

"Събирането на парчета от метеорита бе като излет за гъби- разказва Дмитрий Бадюков, зам.-шеф на лабораторията по метеоритика ГЕОХИ. - Вървяхме в снега и търсехме подозрителни белези. Отломъците са се разпилели на площ с дължина 100-150 км и широчина 20 км." Академик Галимов прогнозира, че през пролетта, когато снегът се стопи, ще бъдат намерени още отломъци.