Информацията за атентат срещу Борисов била с ниска степен на достоверност

Премиерът в оставка не е изнесъл класифицирана информация, отчете Сотир Цацаров

Информацията, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу Бойко Борисов е с ниска степен на достоверност – т.е. не е класифицирана, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че информацията е постъпила в службите у нас през 2005 година от чуждестранна разузнавателна служба, но отказа да назове от коя.

Тя представлявала лист хартия с надпис "строго секретно" и два пасажа съдържание. Първият описвал, че организираната престъпност у нас подготвя атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов, а вторият - че атентатът е договорен с Ахмед Доган.

Преценката на службите e обаче, че написаното във втория пасаж е с изключително ниска степен на достоверност и затова тогава Борисов не е бил запознат с него.

През тази година, малко преди изявлението на премиера Борисов в Народното събрание, той е бил запознат и с втория пасаж от директора на Националната разузнавателната служба.

"Няма престъпление за изнасяне на класифицирана информация по повод изявлението на премиера в оставка Бойко Борисов на 21 февруари", посочи Цацаров.