Като за последно: депутатски лакардии

Политика

14-03-2013, 10:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ призна несвършеното, а опозицията се нахвърли. Избори идват!

Днешният последен пленарен ден на Народното събрание премина в лакардии на парламентарните партии, а и в признания на отиващите си депутати за това какво е свършено, какво не е, и какво щеше да е.

Невиждан за последните месеци брой депутати - 192, се събра на работното си място - парламента, за последното заседание на 41-вото НС.

ГЕРБ

Пръв думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който призна, че липсата на опит на депутатите от управляващото мнозинство е била пречка за едно по-бързо темпо на работа, но и се похвали, че партията и депутатите й са успели да покажат един нов морал.

"Не може да зачеркваме всичко, което е постигнато през последните четири години и да отричаме всичко и всички. Злобата и омразата надделяха над градивното и позитивното. ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основни задачи, стоящи пред нацията. Вие го отказахте и вероятно станахме част от причините да излязат хората на улицата", каза той.

"Доказахме, че когато искаме да сме полезни и не гледаме през призмата на партийния егоизъм, можем да свършим и полезни неща.  Направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в приеманите закони", отчете Велчев.

Шефът на ГЕРБерите в НС обаче призна, че има и доста несвършени неща.

"Не работихме ритмично за увеличаване на доходите на българските граждани. Длъжници сме на образованието. Изготвихме добър закон, но не ни стигна времето да го приемем изцяло. Надявам се това да е първата задача на новото Народно събрание", посочи Велчев.

На изпроводяк той благодари на цялата парламентарна група на ГЕРБ за тяхната всеотдайност, лоялност и коректност.

"За мен беше чест да работя с вас и да съм част от този екип. Бог да пази България!", заключи Красимир Велчев.

БСП

Веднага след Велчев думата взе червеният говорител Ангел Найденов, който обяви от трибуната, че България изпраща в историята най-слабия парламент след 1989 г.

"Парламентът не приключи с пълен мандат след провала на управляващата партия ГЕРБ.
Обясненията на всичко с лошо наследство дълго време подхранваха очакването за мъст.
Комуникативните способности на бившия премиер, натискът върху медиите, смачка критиката", категоричен бе Ангел Найденов.

По думите му този парламент се е провалил заради лобистки и корупционни текстове в законите, заради провалав контрола над изпълнителната власт, а и заради липсата на европейската тематика.

"Днешното парламентарно мнозинство се превърна в придатък на изпълнителната власт. Няма друг парламент, в който бюджетът на страната да се приема в отсъствието на правителството, а постната пица се превърна в емблема на финансовата ви политика", заключи Ангел Найденов.

ДПС

Лидерът на движението Лютви Местан обяви на свой ред, че България няма нужда от месии, а от политически прагматизъм и ясни приоритети.

"На вас съгласие не ви беше необходимо. Тогава се изсмяхте, когато ви предупредихме, че не е важно дали получавате подкрепата на тези три партии, а е важно колко принципна и продължителна ще е тя. Въпросът оттук нататък е дали сме научили урока на едно провалено управление. Вие направихте нещо безпрецедентно в историята – след като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте едно опасно политическо инженерство – да разбиете парламентарните групи, за да си купите депутати. Това е най-уродливото явление в историята на парламентаризма", заяви Местан.

По думите му повече от всякога сега България се нуждае от укрепването на демократичните институции. Местан смята още, че изходът от кризата не е по силите на една партия.

„България се нуждае от ново, истински демократично в същността си управление. Изходът от кризата не е по силите на една партия. Изходът от кризата предполага да се използва потенциала на цялата нация", завърши лидерът на ДПС.

Синята коалиция

И Иван Костов не спести критики към управлението на ГЕРБ, макар близо две години Командира да подкрепяше кабинета на Бойко Борисов.

Критиките му бяха насочени най-вече към това, че ГЕРБ връщат страната ни в кризата отпреди 16 години и отново имаме криза като от 90-те години.

По думите му управляващите, а и опозицията трябва да си отговорят на въпроса какво е довело до тази криза и до социалното напрежение в страната.

"Ако не си отговорим на този въпрос и следващото Народно събрание ще си отиде предсрочно", категоричен бе Костов.

Според тъмносиния лидер правителството е предизвикало социалната криза с бездушието си, липсата на регулации и контрол и отказът от реформи.
"Резултатът е – все повече българи, които нямат достъп до качествено здравеопазване и образование, все повече страхуващи се, защото полицията не пази децата им от насилие, а собствеността им от грабежи. Правителството си отиде заради неспособността си да срещне проблемите на гражданите поради липса на компетентност и смелост. То се опита да третира гражданите като тълпа", забавлявана от PR акции и зрелища", завърши Иван Костов.

Атака

А "Атака" отсъстваше от пленарната зала, пропусна и тя да атакува управляващите.

Така всичко е ясно, време да се удари финалния звънец на 41-вото Народно събрание, чакаме следващото, 42-ро.