Фирми от дърводобива готвят протест

Животът

14-03-2013, 08:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искат пресичане на корупцията и уредените търгове в сектора

Представители на десетки фирми от дърводобивната и дървообработващата промишленост от района на Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали свикаха извънредна среща с ръководството на Южно централно държавно предприятие. На нея те отправиха последно предупреждение за протест срещу: корупционните схеми в сектора, които достигат до най-високо държавно ниво.

Според Димитър Джоков, ръководен член на Браншовото сдружение на лесовъдите и горски предприемачи, търговете за дърводобив са формални и фиктивни, тъй като са вече уговорени да бъдат печелени само от определени крупни фирми, които с времето са се наложили като безцеремонни монополисти.

От браншовото сдружение настояват до изборите да се прекратят всички търгове, както и да се отложи сключването на подготвяните 15-годишни договори за търговия с дървесина, които отново ще бъдат скрепени със свързаните дружества, обясни Джоков. Моментът е особено опасен заради сегашния правителствен вакуум, при който всичко остава в ръцете на директорите на държавните предприятия, добави той. Затова, фирмите от малкия и среден сегмент в сектора искат и среща с новия служебен земеделски министър, на който ще представят същите искания. Ако не се постигне разбирателство, заетите в дърводобивния сектор ще излязат на национален протест или гражданско неподчинение, предупреди Джоков.

От своя страна директорът на „Южно централно държавно предприятие” Ботьо Арабаджиев категорично отхвърли обвиненията за корупционни практики и „съмнителни” търгове, които според него са напълно прозрачни. Той заяви, че искането за замразяване на конкурсите и дългосрочните договори е неизпълнимо. Невъзможно е процеса да бъде прекъснат и системата да спре да функционира заради такива искания, каза Арабаджиев пред БНР.