Туристическа изненада в 12 без 5

Най-доброто от печата

14-03-2013, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът гласува нов закон за туризма, служебният кабинет ще трябва да пише 13 наредби

Три дни преди да бъде разпуснат парламентът и без предварително обявление, депутатите приеха на заседание, продължило до 21.30 ч., изцяло нов закон за туризма. Проектът, който въвежда нови регулации за различни подсектори от индустрията, започна да се пише още от идването на правителството на ГЕРБ. Във финалните текстове остана въвеждането на срочна категоризация за повече видове туристически обекти, както и възможността за издаване на електронни туристически ваучери. Отпаднаха обаче идеите на правителството туристическият отрасъл да участва с финансиране в националната реклама.

Оттук нататък предстои приемането на 13 наредби по закона, чието писане трябва да започне в рамките на служебния кабинет.

Изненадващото гласуване

Законът за туризма, който се пише от 4 години, изненадващо бе гласуван на второ четене в парламента във вторник вечерта, въпреки че нито една партия не бе заявила, че смята той да попадне сред приоритетните за приключване проекти. По време на гласуването в залата дебати почти нямаше, а части от закона дори бяха гласувани не текст по текст, а като отделни глави от него.

Какво се променя

В текстовете на приетия закон попадат дълго обсъжданите идеи за категоризация на апартхотели и апартаменти за гости, както и за срочна категоризация за туристическите обекти. Оттук нататък всички обекти от IСПА сектора ще трябва да имат сертификация, ако искат да използват наименования като СПА, "уелнес", "медикъл" и др. Новият закон ще даде възможност на туроператорите да издават електронни ваучери за почивки, а отделно от това ще се въведат изисквания за квалификация на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите.

Според новия закон страната ще бъде разделена на туристически региони, които ще се управляват от местни сдружения и ще имат собствени рекламни стратегии. Туристическите информационни центрове в страната пък ще бъдат обединени в единна мрежа и ще трябва да покриват общи стандарти.

Във финалния закон за туризма липсват текстове за участие на туристическия бранш във финансирането на националната реклама за сектора, въпреки че в началото правителството имаше такива идеи.

Oще работа

Служебното правителство ще трябва да започне работа по писането на редица наредби за туризма. Причината е, че в преходните и заключителни разпоредби на закона са заложени срокове от 3 и 6 месеца за приемането на 13 наредби за сектора. Така до юни трябва да са приети ключовите наредби за задължителната застраховка "отговорност на туроператора" и за изискванията за категоризирането на хотелите и заведенията. Предстои до същия срок да бъдат изготвени подробните правила за организираните детски и ученически пътувания, за единната система за туристическа информация и за оборудването на туроператорските офиси.

В следващите шест месеца трябва да се приеме и наредба за сертифициране на балнео- и СПА центровете и за изискванията към персонала им, за изискванията към хижите, както и за единните стандарти за работа на туристическите информационни центрове. Половин година е и срокът за определяне на правилата за безопасната експлоатация на басейните в хотелите - идея, която се роди след трагичния случай от лятото на 2011 г. в Златни пясъци, когато германско дете се удави в хотелски басейн, засмукано от тръба.

По неофициална информация в част от наредбите ще се ползват досегашните текстове, а за други има и готови идеи. Така например в наредбата за категоризация на хотелите ще се заложат специални изисквания към онези обекти, които приемат детски групи.