Служебният кабинет ще работи по "герберски" с кадри на ГЕРБ

Най-доброто от печата

14-03-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Общественото недоволство и европейските критики не се оказаха достатъчна причина за смяна на ключовите кадри в министерствата и за по-радикални промени в политиката

Въпреки общественото недоволство срещу управлението, продължаващите протести и европейските критики към България служебното правителство ще продължи политиката на кабинета "Борисов", и то с кадрите на ГЕРБ по министерствата.

Повечето нови министри обявиха вчера, че ще работят със сегашните зам.-министри, голяма част от които се прочуха с доста спорни действия. Ревизия на кабинета на ГЕРБ няма да има. Само министърът на икономиката Асен Василев плахо спомена, че ще иска международен одит в енергетиката. Ще има приемственост във водените политики, въпреки нуждата от сериозни промени в отделни сектори.

На официалната церемония по предаване на властта в Министерския съвет премиерът Марин Райков се въздържа от оценка за управлението на кабинета на Борисов и горещо го похвали за сдаването на властта.

"Вие доказахте, че сте силен, а не силов политик, като създадохте условия народът да бъде чут отново. С това вие доказахте, че демократичните принципи не са само основа на нашето законодателство, но и че те са стил на поведение и начин на мислене на българската политическа класа", заяви Райков. При представянето на отделните министри той изтъкваше най-общо, че в ресорите им са необходими промени, но не влезе в никакви детайли. Райков каза само две конкретни области, в които се очаква решение - цената на тока и допълнителни жестове в областта на доходите на социално най-уязвимите групи.

Служебният премиер пое един основен политически ангажимент - да гарантира честни избори, и обяви, че започва политически консултации с партиите за създаването на изборен борд. Идеята е в него да влязат представители на партиите и гражданското общество, но тепърва ще се мисли как да се структурира той и какви да са функциите му.

Ангажиментът за провеждане на честни избори се препъна още в първия ден в запазване на статуквото в две ключови за провеждането на вота министерства - МВР и регионалното ведомство, в което е служба ГРАО. Въпреки настойчивите искания на лидерите на опозиционни партии за кадрови промени в МВР заради предстоящите избори, служебният вътрешен министър Петя Първанова и предшественикът й Цветан Цветанов дадоха да се разбере, че подобно нещо няма да се случи. От висшите кадри в МВР ще си тръгнат само двама души - шефът на кабинета на министъра Бойко Славчев и зам.-министърът Веселин Вучков, който според Цветанов е с изчерпана роля, защото отговаря за законодателството.

"Кадрови промени по професионална линия не предвиждам, още повече че ние всички трябва да си даваме сметка, че това са два месеца, най-много три месеца. За толкова кратък период трябва да се свършат само спешните и важните неща", заяви Първанова. Цветанов допълни, че сегашните началници са назначения на предшественика му Михаил Миков, но са доказали професионализма си и не са били сменени в мандата на ГЕРБ. Така в МВР остават най-приближените на Цветанов фигури като главния секретар Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров, началника на полицията Ангел Антонов и главен комисар Николай Николов, който е начело на пожарната и Гражданска защита.

Малко вероятно е сериозна промяна да има и в работата на ГРАО. Вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева посочи организацията на изборите като основен приоритет, но омаловажи проблема с мъртвите души в списъците. На въпрос дали те ще бъдат изчистени, Захариева заяви, че по темата се спекулирало. "ГРАО работи по темата да се актуализират регистрите. За "мъртви души" не би следвало да се говори. ГРАО работи на базата на документи и има задачата да отпечата и предаде актуализираните списъци", каза Захариева, която преди малко повече от година също отговаряше за ГРАО като заместник на тогавашния министър Росен Плевнелиев.

Статуквото се запазва и в други министерства. Министрите на правосъдието Драгомир Йорданов и на околната среда Юлиан Попов обявиха, че ще продължат изцяло да работят със старите зам.-министри. От социалното министерство ще бъде освободен най-успешният зам.-министър Зорница Русинова, която за година ускори усвояването на еврофондовете, и за нейното място се готви кадър на ГЕРБ със спорна квалификация. Усилено се лобира на поста си да остане зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която оня ден подаде оставка. Тя нашумя с одобрението си за редица скандални сделки и с култовата си реплика: "Подписвам, защото ми се носи за подпис".

Загадка е ще има ли промени в министерствата на финансите и на икономиката. Все още не е ясно дали ще бъдат освободени политическите кабинети на министрите от ГЕРБ, които са пълни с верни партийни кадри. Всички служебни министри заявиха, че ще гарантират административната стабилност и няма да правят експертни назначения. От първите им изяви така и не стана ясно кои са най-спешните мерки и кое ще е различното в политиките на служебния кабинет.