Кой е Хорхе Берголио и какво го очаква във Ватикана (ВИДЕО)

Животът

13-03-2013, 21:57

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Аржентинецът е първият папа неевропеец от 1000 години насам

Аржентинският кардинал Хорхе Берголио стана новият водач на Католическата църква. Той е първият папа неевропеец от 1000 години насам и първият йезуит на този пост. За себе си избра името Франциск Първи.

Роден е в аржентинската столица Буенос Айрес на 17 декември 1936 година, има италиански корени - баща му е от Торино. За кардинал е ръкоположен от папа Йоан Павел Втори.

Изборът му тази вечер бе направен от 115 кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела. Веднага след това той се появи на балкона на базиликата Свети Петър, за да приеме овациите на ликуващото множество на площада.

"Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск I в първите си думи. Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта". "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа.

Предшественикът му Бенедикт XVI изненадващо се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква. Последният папа, отказал са от поста си, е Григорий ХІІ през 1415 г.

Оттеглянето на Бенедикт XVI завеща на наследника му огромен списък с проблеми, вариращи от блудства до пране на пари, вътрешни препирни и набиращ сила секуларизъм в Европа.

Ето и ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска.

СЕКСУАЛНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ. След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците изправени пред съда.

ПРАНЕТО НА ПАРИ ВЪВ ВАТИКАНА. Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ И ГЕЙ БРАКОВЕТЕ. Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

ТАЙНИТЕ И ИНТРИГИТЕ. Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

ЖЕНИТЕ И ЕРГЕНСТВОТО ПРИ СВЕЩЕНИЦИТЕ. Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

АБОРТИТЕ. Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване.