Не съм магьосник с магическа пръчка!

Политика

13-03-2013, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще направя така, гласът на хората да бъде чут, посочи премиерът

"Не съм аз този, който в някакъв много кратък срок от три месеца с магическа пръчка ще реши всичко. Не бих и обещавал такива неща", посочи служебният министър-председател и министър на външните работи Марин Райков, който прие поста на външен министър от предшественика си Николай Младенов.

"Няма допусна никаква арогантност към протестиращите. Ще направя всичко възможно гласът на хората да бъде чут и те да бъдат приобщени към обсъжданията как да се излезе от това положение", допълни още Райков по време на брифинг след официалното предаване на поста.

"Предизвикателствата, пред които е изправено нашето общество, са сериозни, но не са драматични. Те няма да преформатират българската държава, а ще внесат само промени във възприятията ни", посочи още служебният премиер.

"Един от основните проблеми е, че у гражданите съществува усещане, че понякога държавните институции не защитават интересите им и тук не става въпрос само за монополите", отбеляза Райков, но подчерта, че няма да прибягва до безразборна национализация, която би ни върнала назад и би обезпокоила европейските инвеститори.

В своето изявление той посочи още, че една от задачите на неговото правителство ще бъде създаването на Обществен съвет към новото правителство.

"Самият аз съм категорично решен - да потърся начин за структуриране на работата на подобна формация към Министерски съвет. Няма да пожертвам усилия и най-важното – няма да пожаля търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен", каза Райков.

Премиерът посочи, че драматичните заплахи към ЕРП-ата нямат особен ефект.

"В международното право има правило, че договорите трябва да се изпълняват, докато не възникне основание за друг тип реакция", заяви Райков.

Той обаче изтъкна, че правителството няма да остави без последствия съмненията на голяма част от българите как тези дружества извършват своята дейност.

Все пак новият премиер обеща одит на цялата верига на ценообразуване в енергетиката, който ще бъде оповестен публично.